ABDULLAH Öcalan, İmralı Cezaevi'nden İngiliz The Guardian gazetesine eleştiri mektup gönderdi. Öcalan mektubunda, gazetenin 5 Aralık 2013 tarihinde Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela'nın ölümünün ardından hazırladığı yazıda, kendisinin Mandela ile karşılaştırılmasına tepki gösterdi.
Gazetenin 20 Ocak sayısındaki 'Okur mektupları' köşesinde yayınlanan mektubunda Öcalan, kendisine ve Kürtlerin özgürlük mücadelesinin gerçeklerine haksızlık edildiğini savundu. Guardian gazetesi, Öcalan ile Mandela ile karşılaştırırken 'Öcalan korkulan ve tapılan biri, Mandela ise saygı duyulan ve sevilen biri' ifadelerini kullanmıştı.
Öcalan eleştri mektubunda, kölelik, katliamlar ve inkar politikalarına karşı savaşırken 'korkulan ve tapılan' ifadesinin kendine güvenmek zorunda olanlara karşı 'düşmanca' bir yönelim olduğu yorumunu yaptı. 14 yıldır tutuklu bulunduğunu belirten Öcalan, kendini hapis tutanlar haricinde herhangi bir kişinin kendinin korku kaynağı olarak tanımlamasının zor olacağını söyleyerek böyle bir tanımlamanın 40 milyon Kürt'ün 40 yıldır verdiği özgürlük mücadelesini küçümsediğini yazdı. Müzakerelerin ve mücadelenin insanların geleceğini belirlemede önemli süreçler olduğunu vurgulayan Öcalan, mektubunu 'Bu süreçlere de korkuları değil; halkının güvenini kazanmış kişiler liderlik edebilir' diyerek noktaladı.

GY(SS)