Nafiz ALBAYRAK/ NEW YORK, () - ABD Başkanı Barack Obama, hedefi başkent Bağdat ve Kerbela kentleri olan Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) müdahale etmek için Irak'a asker göndermeyi düşünmediğini, ancak ulusal güvenlik ekibinin değişik olasılıklar üzerinde çalıştığını söyledi.
Irak'ta kamusal güvenliği yerle bir eden IŞİD'e karşı olası bir operasyonun bir gün yada gece içinde gerçekleşmesi olanağı bulunmadığını, bunun günlerce sürebilecek bir aşamadan sonra olasılık içinde bulunduğunu belirten Obama, "Iraklılar inanç ve etnik ayrılıklarını ortadan kaldıracak bir siyasi plan ve ülkeyi yeniden birleştirecek uzun vadeli bir strateji ortaya koymadıkça ABD herhangi bir girişimde bulunmayacak" dedi.
ABD'nin bölgede çok ciddi çıkarları olduğunu vurgulayan Barack Obama, buna karşın Irak'ın kendi sorunlarını kendisinin çözmesi gerektiğini, ABD yada başka bir ülkenin sorunların çözülmesi konusunda kısa vadeli yardımda bulunabileceğini belirtti. Obama, "Irak güvenlik güçleri bazı kentlerin güvenliğini sağlayamadı, gerekli savunmayı yapamadı. Teröristlerin ülkenin bazı bölgelerini ele geçirmelerine göz yumdu. Bu Irak için de Iraklılar içinde büyük bir tehlike arz ediyor. Süreç içinde Amerikan çıkarlarına da zarar verebilecek bir durum ortada. Terörist tehdit yeni bir durum değil" diye konuştu.
ABD'nin, Iraklıların geleceğine yardımcı olmak için olağanüstü girişim ve çabalarda bulunduğunu anlatan Obama, "Yazık ki Iraklı liderler ortak paydalar yerine ayrılıkları öne çıkardılar. Bu da Irak devletini ve güvenlik güçlerini zaafa uğrattı" dedi.
Irak güvenlik güçlerine yardımcı olmak için ABD'nin takınabileceği herhangi bir girişimin içinde ciddi ve samimi olarak hem Irak'ın hem de bölge ülkelerinin yer alması gerektiğini belirten Obama şunları söyledi: "Bunu onlar adına biz yapamayız. Koşullar içinde kısa süreli askeri müdahale de başarıya ulaşmaz. Bu Irak için bir uyanış çağrısı olmalı. Iraklı liderler kararlı bir tutum sergilemeli ve Irak'ın birliği için özveride bulunmalılar. Böyle bir durumda bizim ve müttefiklerimizin desteğini alabilirler." Teröristlerin Irak'a yerleşmesinin Irak ve bölge ülkelerinin yararına olmayacağını vurgulayan Obama, "Biz ABD olarak üstümüze düşeni yapacağız. Irak'ta kaos olması kimsenin yararına değil. Ancak egemen bir ülke olarak, Iraklıların kendi sorunlarını çözmeleri kendilerine bağlı" dedi.