Siyamend KAÇMAZ/MOSKOVA () - Rusya Federasyonu Konseyi’nin, Ukrayna topraklarında ülkede düzen sağlanıncaya kadar Rusya Silahlı Kuvvetlerinin kullanılması talebini kabul etmesi üzerine, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Putin’i arayarak telefon görüşmesi yaptılar.

Kremlin’in resmi internet sitesinde verilen bilgiye göre Barack Obama’nın isteği ile gerçekleşen ABD ve Rusya liderlerinin telefon görüşmesinin ana konusu Ukrayna oldu. İki lider Ukrayna’da yaşanan krizi detaylı olarak görüşürken Obama’nın, Ukrayna topraklarında Rusya silahlı kuvvetlerinin kullanılması planlarından endişe duyduğunu belirtmesi üzerine Putin, aşırı milliyetçi unsurların ve kışkırtmaların Kiev yönetimi tarafından teşvik edildiğine dikkat çekti.

Putin, Ukrayna topraklarında yaşayan Rus vatandaşlarının sağlığı ve yaşamı için birçok tehdit unsurunun olduğunu belirtti. Rusya Devlet Başkanı ayrıca Ukrayna’nın doğu bölgeleri ve Kırım’da şiddetin daha da yayılması durumunda Rusya’nın kendi çıkarlarını ve o bölgede yaşayan Rusça konuşan nüfusun korunması hakkını saklı tuttuğunun altını çizdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ın inisiyatifi ile gerçekleşen görüşmede de iki lider Ukrayna’da durumun nasıl çözüleceği hakkında görüş alışverişinde bulunurken, Putin orada yaşayan Rus vatandaşlarının yaşamını tehdit eden unsurların varlığının altını çizdi.

Vladimir Putin, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile görüşmesinde de Ukrayna ve Kırım doğu bölgelerinde Rusça konuşan nüfusa karşı bir şiddetin tırmanması durumunda, Rusya’nın kayıtsız kalamayacağını ve uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli tedbirleri alacağını söyledi.
SK (AÖ)