ALMANYA’nın Nürnberg kentinde, 19. Nürnberg Türk- Alman Film Festivali başladı. 11 gün sürecek festivalin açılışında Almanya’nın efsanevi yönetmeni Edgar Reitz’a onur ödülü verildi. Reitz’a ömür boyu onur ödülünü Hülya Koçyiğit verdi. Festival’de 2005 yılında onur ödülü alan Hülya Koçyiğit zarafeti ile dikkatleri üstüne çekti. Festival Başkanı Adil Kaya ve Ersin Uğurlu’nun konuşmaları ile start alan törende, Klaus Eder, Anakent Belediye Başkanı Ulrich Maly, Bavyera Maliye Bakanı Markus Söder, Reis Çelik, 'Son İnsan' filminin oyuncuları Mario Adolf, Katharina Derr ile yapımcı Annita Elsani hazır bulundu.
50 BİN EURO'LUK DESTEK
Açılışta birer konuşma yapan Bavyera Maliye Bakanı Markus Söder ile Anakent Belediye Başkanı Dr.Ulrich Maly, Türk sinemasının 100.yılının kutladığını anımsatarak, sanat sayesinde karşılıklı sorunların giderildiğini belirttiler. Söder ile Maly iki ayrı sürpriz yaparak, bütçelerinden Festivale 25’er bin Euro vereceklerini söyledi.
TUNCEL KURTİZ ANILDI
Hayatını kaybeden ünlü sanatçı Tuncel Kurtiz de filmlerinden parçalar gösterilerek anıldı. Festivalde gösterilecek yarışma ve yarışma dışı filmlerden örnekler verildi.
Hülya Koçyiğit Türkçe ve İngilizce yaptığı konuşmasında Festival Başkanı Adil Kaya ve Festival yönetmeni Ayten Akyıldız’ı tebrik etti. Koçyiğit, sıla özlemini iyi bildiğini bununla ilgili iki film yaptığını anımsattı. Ödül töreninin ardından Der Letzte Mensch- Son İnsan filmi gösterildi
TÜRK SİNEMASININ 100. YILI KUTLANACAK
Festival boyunca Türk sinemasının 100. yılı da kutlanacak. Muhsin Ertuğrul’un 1920 yılında Almanya’da gerçekleştirdiği siyah beyaz sessiz film “Kara Lale Bayramı” piyano eşliğinde seyirci ile buluşacak. 1964 yılında Berlin Film Festivali'nde en iyi film seçilen Susuz Yaz da gösterilecek.
YILDIZ YAĞACAK
Film festivaline, Fatma Girik, Hülya Koçyiğit, Demet Akbağ, Meltem Cumbul, Halil Ergün, Güven Kıraç, Uğur Polat, Ruhi Sarı, Sumru Yavrucak,ve Uğur Yücel gibi 50’yi aşkın sanatçı katılacak. Festival, filmlerin yanı sıra müzik ve çeşitli etkinliklerle renklenecek. 21 Mart tarihinde Başkonsolos Asip Kaya ve Belediye Başkanı Ulrich Maly sanatçılar onuruna bir resepsiyon verecekler.

TT(SS)