ALMANYA'da 2000- 2007 yılları arasında 8 Türk, 1 Yunan ve 1 kadın polisi öldüren ırkçı terör örgütü NSU'nun Münih Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde görülen davası birinci yılını doldurdu.
Geçen yıl kamuoyunun yoğun ilgisi altında başlayan ve 'Yüzyılın davası' olarak nitelendirilen NSU Davası'na ilgi zaman içerisinde azaldı. Bir yılını dolduran davayı Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti'nden otobüsle gelen Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu'na (DİDF) bağlı derneklerden gelenler izledi. Genel Başkan Sefariye Zeynep Ekşi de davayı izleyenler arasında yerini aldı.
MAHKEME ÖNÜNDE BASIN AÇIKLAMASI
Duruşmaya öğlen arası verilmesinin ardından mahkeme binası önünde, Bavyera ve Baden Württemberg eyaletlerinden derneklerin de katılımıyla bir bir basın açıklaması yapıldı. Burada Almanya'nın tanınmış sanatçılarından Konstanstin Wecker, Sol Parti Federal Parlamento Milletvekili Sevim Dağdelen, Münih Belediye Meclis Üyesi Orhan Çetiner, DİDF Gençlik Başkanı Çiğdem Ronaesin birer konuşma yaptı. Eyalet Yüksel Mahkemesi önündeki eyleme 150 kişi katıldı.
DİDF Genel Başkanı Zeynep Sefariye Ekşi mahkeme önünde yaptığı konuşmada, davanın takipçisi olmak için Münih'e geldiklerini ifade etti. Milletvekili Sevim Dağdelen ise, NSU'nun ortaya çıktığı günden bu yana yaşanan olayların katillerin arkasındaki kesimlerin açığa çıkmasını engellediğini dile getirdi. Dağdelen Türkiye kökenli göçmenlerin ırkçılığa ve yabancı düşmanlığına karşı duyarlı olmalarını istedi. Bir yılını dolduran davanın 110. duruşmasında ise, Dortmund'da öldürülen Mehmet Kubaşık cinayetinden sonra tanıkların ifadesini alan polis komiseri dinlendi. Polis komiseri ifade verdiği sırada baş sanık Beate Zschaepe'nin avukatı, müvekkilinin rahatsızlandığını belirterek duruşmaya ara verilmesini talep etti. Bunun üzerine duruşmaya ara verildi.

HA(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)