NORVEÇ Savunma Bakanlığı Araştırma Enstitüsünden (FFI) Johannes Due Enstad aşırı sağcıların güçlendiğine dikkat çekti. Enstad, Rusya’daki aşırı sağcıların 2004 yılından bugüne 600 kişiyi öldürdüklerine dikkat çekerek, aşırı sağcıların terör saldırılarını önlemek için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Çalışmaları Jacob Ravndal ile birlikte yürüttüklerini belirten Enstad, aşırı sağcıların hareketlerini takip ve tespit etmekle görevli olduklarını söyledi. Enstad, şöyle dedi:
"Arkadaşlarımızla birlikte aşırı sağcı teröristleri, sosyal paylaşım sitelerinden, medyadan, kendi İnternet sitelerinden takip ediyor ve kayıt altına alıyoruz. Biz araştırmacıların en çok merak ettiğimiz şey, Rusya’nın, batı Avrupa ülkelerin tam aksine neden başka yöne gittiği ve aşırı sağcıların uyguladıkları şiddet olaylarının arttığı. Aşırı sağcı Rusların saldırıları daha çok Kafkaslardan ve orta Asya’dan gelen göçmenlere yönelik. Rusya’daki aşırı sağcılar bizi çok ilgilendiriyor çünkü batı Avrupa’daki Neo Naziler onlarla ilişki halinde."
Norveç, 22 temmuz 2011 tarihinde yaşanan Breivik saldırılarından sonra aşırı sağcıları kontrol altına almaya çalışıyor.