NORVEÇ’te, hükümet binalarına bombalı saldırı ve Utoya Adası'nda Türk kızı Gizem Doğan ile birlikte 77 kişiyi öldürdüğü için 21 yıl hapis cezasına çarptırılan Anders Behring Breivik, uluslar arası basına yazdığı mektupta cezaevinden sağ çıkmayacağını yazdı.
Breivik mektubunda, cezaevinde işkence gördüğünü öne sürerek, cezasını çekeceği süre kadar yaşayamayacağını yazdı. Breivik’in mektubu Eylül ayında yazdığı ancak cezaevi yönetimi ve suçları önleme dairesinin bu hafta dağıtılmasına izin verdiği bildirildi. Mektuplardan biri Almanya’nın Die Wielt Gazetesi'ne gönderildi. Breivik, 30 sayfalık mektupta, "Cezamı çekeceğim süre içersinde sağ kalacağımı sanmıyorum. Cezaevi müdürü Knut Bjarkeid bana insan haklarına aykırı davranıyor. Böyle giderse beni intihara zorlayacak" diye yazdı.
Breivik kendisini aşırı sağcı olarak tanıttığı mektubun altına attığı imzanın üzerine "Norveç’in Faşişt ve Norveç Ligi parti sekreteri ve adayı" cümlesini koydu. Breivik, Utoya Adası'nda 69 kişiyi silahla öldürdüğü olayı da 'kahramanlık' olarak yorumladı. Mektubun basın dışında avukatlarına ve suçları önleme dairesine, insan hakları kuruluşuna gönderildiği bildirildi. Breivik 22 temmuz 2011 yılında gerçekleştirdiği saldırılar sırasında 77 kişinin ölümüne ve çok sayıda kişinin yaralanmasına neden olmuştu. 20 yıl hapis cezasına çarptırılan Breivik hakkında topluma zararlı olmadığı kararı verilirse 10 yıl sonra şartlı serbest kalması mümkün olacak. Ancak topluma zararlı olduğu kararı verilerek serbest bırakılmaması ve ömür boyu hapiste kalması bekleniyor.

ÜT(AÖ/İD)