NORVEÇ Hükümeti, ülkeye meslek ve dil öğrenmek için gelen yabancılara oturma izni vermekten vazgeçti. Yabancılar dairesinden yapılan açıklamada uygulamanın çok sayıda yabancı tarafından kötüye kullanıldığı belirtildi.
Yabancılar Dairesi Oturma İzinleri Bölümü Başkanı Hanna Krange, son 1 yıl içinde 2 bin 800 kişinin uygulamayı kötüye kullandığını belirterek, şöyle dedi:
"Bizim uygulamamızın nedeni, ülkemize gelen yabancı iş gücüne meslekleriyle ilgili dil eğitimi vererek iş imkanı yaratmaktı. Ancak çok sayıda yabancı dil eğitimlerine tam devam etmedi ve iş bulamadı. Adalet bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler sonrasında uygulamayı kaldırma kararı aldık."
Adalet Bakanlığı'ndan Himanshu Gulati, uygulamadan yararlanmak için Norveç’e gelenlerin çoğunun sahte belge kullandığını fark ettiklerini belirterek, "İnsanların sistemi kötüye kullandıklarını bildiğimiz halde oturup seyretmemiz olmazdı. Bu nedenle uygulamayı kaldırdık. Belki bazı iyi niyetli yabancılar bundan zarar görecekler ama sistemi kötüye kullananların sayıları maalesef daha fazla" dedi.