Ünsal TURAN / OSLO ()- Fransa’dan sonra Norveç de peçeyi yasaklamak için harekete geçti. 2013 yılında aşırı sağ parti tarafından meclise sunulan yasa tasarısına karşı çıkan siyasi partiler şimdi peçeyi yasaklamaya hazırlanıyor



FRANSA’nın peçeyi yasaklaması ve Strazburg’daki İnsan Hakları Mahkemesinin de kararı onaylamasının ardından Norveç’te yasak gündeme geldi. Norveç Başbakanı Erna Solberg, Fransa’daki yasağı desteklediğini belirterek “İnsan konuştuğu kişinin yüzünü görmek ister”dedi. Daha önce aşırı sağ İleri Adım Partisi’nin peçenin yasaklanması için meclise sunduğu ve siyasi partiler tarafından kabul görmeyen tasarısının şimdi iktidardaki sağ parti tarafından destekleneceğinin işaretini veren Erna Solberg “Konuştuğumuz insanların yüzünü görmek çok önemli. Ben şahsen karşımdaki insanın yüzünü görmek isterim. Toplumda da insanların yüz yüze gelmeleri birbirini tanımaları gerekiyor. Biz daha önce yasağa karşı çıktık ancak o zaman muhalefette idik ve peçenin büyük bir ulusal sorun olmadığını düşünmüştüm. Şimdi Avrupa insan hakları mahkemesinin kararından sonra siyasi partiler konuyu tekrar tartışacaklardır. Örneğin Oslo ve Östfold okullarında peçeyi yasaklama kararı alan biziz. Norveç bu sorunu bölgesel olarak da çözebilir. Örneğin okullarda yasak getirebilir” dedi.

Muhalefetteki Sosyal Demokrat İşçi Partisi Sözcüsü Jan Böhler, 2013 yılında meclisin yasağa karşı çıkmasının nedeninin İnsan Hakları Mahkemesinde mahkum olma korkusu olduğunu belirterek “şimdi korkmak için bir neden kalmadı. Peçeyi yasaklayabiliriz”dedi.