ALMANYA’nın Münih kentinde geçen yıl evinde milyar dolarlık Nazi ganimeti tablolar bulunan bulunan 81 yaşındaki Cornelius Gurlitt dün gece Münih’teki evinde öldü.
Bir süre önce geçirdiği kalp ameliyatı nedeniyle ağır hasta olan Gurlitt, Münih’in Schwabing semtindeki evinde hayata gözlerini yumdu. Sözcüsü Stephan Holzinger, Gurlitt’in son anında yanında sadece doktorunun bulunduğunu açıkladı. Gurlitt, 2 ay önce, Nazi ganimeti olan tabloların kanıtlanması halinde sahiplerine iade edilmesini kabul etmişti. Mahkeme, iade koşulunu göz önüne alarak Gurlitt’in el konulan tüm resimlerini kendisine geri vermişti.
1.35 MİLYAR DOLAR DEĞERİNDE 
Gurlitt’in Münih’teki evinde 28 Şubat 2012 tarihinde bulunan 1280 paha biçilmez tabloya el konulmuştu. Hakkında ise, vergi ve servet kaçakçılığından dava açılmıştı. Yaklaşık 1.35 milyar dolar değerinde olduğu tahmin edilen eserler arasında Marc Chagall, Pablo Picasso, Henri Matisse, Otto Dix, Renoir, Monet ve Max Liebermann tarafından yapılmış ve kayıp olduğu düşünülen veya var olduğu bilinmeyen resimler vardı. Cornelius Gurlitt’in Adolf Hitler’in sanat uzmanı Hildebrand Gurlitt’in oğlu olması nedeniyle el konulan tablolardan 500 tanesinin Nazi ganimeti olduğu şüphesi ortaya çıkmıştı. Bir süre önce Spiegel dergisine konuşan Gurlitt, “Yaşamım boyunca tablolarımdan başka hiç bir şeyi sevmedim” demişti. Avukatı Gurlitt’in son istediğinin tablolarının Almanya dışına çıkarılması olduğunu açıkladı. Gurlitt’in martta hazırlattığı vasiyetinde akrabalarının tablolardan pay almamalarını istediği belirtildi. Gurlitt’in akraba olarak İspanya’da yaşayan bir kuzeni ve Stuttgart’ta yaşayan eniştesi olduğu biliniyor.
 

Aİ(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)