CORNELIUS Gurlitt'in Münih'teki dairesinde çoğu Yahudi koleksiyonculardan gasp edilen milyar dolarlık tablolara Alman müzeleri talip oldu.
Geçen yıl Münih'teki evinde milyar dolarlık tablolar bulunan 81 yaşındaki Cornelius Gurlitt'in eserleri Alman müzelerine satmaya hazır olduğu açıklandı. Gurlitt'in avukatının yaptığı açıklamaya göre; Alman müzeleri eserleri alma niyetlerini belirtti. Avukat, Gurlitt'in yasalar elverdiği oranda prensipte satışa razı olduğunu ama sadece eserlerin günümüzdeki piyasa değerinden satılmasını istediğini açıkladı.
Eserlerin önümüzdeki haftadan itibaren Gurlitt için özel hazırlanan İnternet sayfalarında tanıtılacağı ve satışa sunulacağı açıklandı. Gurlitt, satış kararı ile ilgili olarak "İlk etapta benim için babamın kolleksiyonun yok olmaması korunması önemlidir" derken eserlerin tarihi sorumluluğu konusuna değinmediği vurgulandı.
MİLYAR DOLARLIK ESERLER
Geçen yıl rutin vergi incelemesi sırasında Cornelius Gurlitt'in Münih'teki dairesinde bulunan 1400'den fazla sanat eserinin 1.35 milyar dolar değerinde olduğu tahmin ediliyor. İlk olarak 2012 yılında bulunan eserler arasında Marc Chagall, Pablo Picasso, Henri Matisse, Otto Dix ve Max Liebermann tarafından yapılan, kayıp olduğu düşünülen veya var olduğu bilinmeyen resimler vardı. Babası Nazi dönemi sanat simsarı olan Gurlitt, Naziler tarafından yağmalandığına inanılan yüzlerce resimden oluşan eserlerinin birçoğunu kendi kolleksiyonunda tutmuş. Salzburg'daki son buluntular ise Renoir, Monet ve Picasso'nun resimlerini içeriyor.   (AÖ/İD)