BAVYERA Eyaleti'nde bugün yerel seçimler yapıldı. En heyecanlı seçim yarışı ise eyalet başkenti Münih’te geçti.
Yaklaşık 20 yıl Münih Belediye Başkanı SPD'li Christian Ude yerini SPD'li Dieter Reiter mı yoksa CSU'lu Josef Schmid mi alacak merakla bekleniyor. Seçim tahminlerinde her iki adayın da gerekli çoğunluğu sağlayamayıp sonucun iki hafta sonra 30 Mart’ta yapılması planlanan ikinci turda ortaya çıkması bekleniyor. Bu turda en fazla oyu alan aday büyükşehir belediye başkanı olacak. Öte yandan üçüncü parti olarak çıkması beklenen Yeşiller Partisi adayı Sabine Nallinger’in kiminle koalisyon yapacağı Büyükşehir belediye başkanının belirlemesinde etken olacak.
Çok sayıda Türkiye kökenli, değişik partilerden belediye meclisi üyeliğine adaylıklarını koydu. Bu adaylar arasında Yeşiller listesi 3. sıradan aday Gülseren Demirel ve SPD listesi 9. sıradan aday Cumali Naz’ın seçilmelerine kesin gözüyle bakılıyor.
SPD listesi 9. sıradan aday Cumali Naz, göçmenler için en yararlı büyükşehir belediye başkanının Dieter Reiter olduğunu vurgularken “Kırmızı- Yeşil koalisyonun devamı biz göçmenlerin yararınadır” dedi.
Bavyera’daki 2000 seçim bölgesinde 19 belediye başkanı ve 58 kaymakam seçilecek. Dokuz milyon seçmenin oy kullanacağı yerel seçimde AB üyesi ülke yurttaşları da oy kullanabiliyor.

Aİ(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)