ALMANYA'nın Münih kentinde, Şehir İdaresi Başkanı Dr. Wilfried Blume-Beyerle Türk gazetecilerle bir araya geldi. Yaklaşık 16 yıldır bu görevi sürdürdüğünü belirten Blume-Beyerle iki yıl daha görevde kalacağını söyledi. Toplantıda, Yabancılar Dairesi Müdiresi Franziska Döbrich ise Federal İçişleri Bakanlığı’nın Türk vatandaşlarından alınan oturum belgesi ücretini 28,80 Euro’ya düşürmesi kararının Münih’te uygulamaya koyulduğunu açıkladı.
31 TEMMUZ'A KADAR BAŞVURULMASI İSTENDİ
Döbrich, yurttaşlarımıza çağrıda bulunarak Münih’te oturan Türk yurttaşlarından fazla oturma izni harcı ödemiş olanların 31 Temmuz tarihine kadar kendilerine baş vurmalarını istedi. Döbrich, "Bu tarihe kadar mutlaka bize gelip geri ödeme talep formlarını doldurmanız gerekmektedir. Şimdiye dek kendi saptadığımız bin kişinin geri ödeme işlemini kayda aldık" dedi.
MAHKEME UYGULAMAYI HAKSIZ BULMUŞTU
Almanya’da Bavyera Eyaleti gibi bazı eyaletlerde oturma izni harç bedeli olarak AB vatandaşlarından 28,80 Euro alınırken, Türk vatandaşlarından 135 Euro ücret alınıyordu. Geçtiğimiz yıl Leipzig Mahkemesi bir kararında bu uygulamayı yasalara aykırı bulmuş ve Ankara Antlaşması'na dayanarak, AB ülkelerinde Türk vatandaşlarına daha önce verilen hakların kötüleştirilemeyeceğini bildirmişti. Mahkeme kararı üzerine Federal İçişleri Bakanlığı, oturum düzenlemesinde yaptığı değişiklikle Almanya’da oturum izni belgesi alan Türk vatandaşlarının 135 Euro yerine en fazla 28,80 Euro ve oturum belgesi müracaatı esnasında 24 yaşın altında bulunan vatandaşların sadece 22,80 Euro ödemesini kararlaştırmıştı.

Aİ(SS) (FOTOĞRAFLI)