Ahmet İNCEL/MÜNİH, ()- ALMANYA’nın Münih kentinde erken doğum ve diğer nedenlerle yaşamını yitiren beş yüz gramdan daha hafif bebekler için Ostfriedhof mezarlığında “Staedtisches Klinikum München”ce (STKM) yaptırılan özel kabrin başında değişik dinlerin temsilcileri ortak dua etti.
STKM bünyesindeki Schwabing, Neuperlach, Harlaching ve Bogenhausen und kliniklerinde son altı ayda yaşamını yitiren 62 bebek için, Ostfriedhof mezarlığında “Kelebekler kabri” olarak anılan toplu bebek mezarın başında ortak duada STKM adına Dr. Dieter Weeder bir konuşma yaptı.
Törende Protestan rahip Günter Breit ve Katolik Kilisesi’nden Maria Schmidl-Steinbacher, rabin Erich Lehmann ve Yunan Ortodoks kilisesinden rahip Georgios Vletsis dua ettiler. Gabriele Mertesdorfer törene duygulu şarkılarıyla renk kattı.
Ayrıca Müslüman bebekler için Diyanet İşleri Türk İslam Birliği Merkezi (DİTİM) din görevlisi Niyazi Yıldırım dua ederken, DİTİB Bavyera Eyalet Birliği Başkan Yardımcısı Aykan İnan duaları Almanca’ya çevirdi.
Almanya’da 2006’çıkan yasa gereği klinikler, ailelerin bıraktıkları 500 gramın altındaki ölü bebekleri yine ailelerin izniyle kendileri gömüyor. Bu bebekler yakılarak kül olarak gömüldüğü için Müslüman aileler genelde bebeklerin cenaze işlemini kendileri yaptırıyor.
Aykan İnan, konuşmasında bu tür etkiniklerde Müslümanları temsilen bulunmanın İslam'ın sosyal yaşamdaki yerini vurgulamak açısından önemine değindi.
DİTİM din görevlisi Niyazi Yıldırım “Almanların iyi niyetle yaptıkları bu mezara bebeklerin yakılarak küllerinin koyulduğunu unutmayalım. Bu nedenle Müslümanlar cenazelerini dinimiz gereği yakılmadan gömülmesine dikkat etmelidirler” dedi.

Aİ(SS) (FOTOĞRAFLI)