Ahmet İNCEL / MÜNİH () 

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Güney ve Kuzey Bavyera Eyalet Birliği’nin Münih'te düzenlediği iftarda barış ve kardeşlik dolu konuşmalar yapıldı.

Münih 2. belediye başkanı muhafazakar Hristiyan Sosyal Birlik Partili (CSU) Josef Schmid’in İslam ile ilgili söylediği sözler iftara katılan davetliler arasında büyük memnuniyet yarattı. Münih’te 40 bini Türk olmak üzere toplam 100 bin Müslüman’ın yaşadığını hatırlatan Schmid “Müslümanlar, burada Katolik ve Protestanlardan sonra en büyük dini topluluktur. Eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff’un dediği gibi ben de sizlerin buraya, Münih’e ve hatta Güney Bavyera’ya ait olduğunuzu söylemek istiyorum”. Schmid, yıllardan beri Münih’te içinde cami olan bir İslam merkezi kurulması için destek verdiğini söyleyerek “Artık Müslümanları arka avlularda dini vecibelerini yerine getirmeleri dönemi bitmiştir, onlar da dinlerini açıkça yaşayabilmelidirler” dedi.

Münih Yunan Ortodoks Kilisesi baş rahibi Apostolos Malamoussis



Yunanistan'ın ve Türkiye’nin komşuluğuna dikkati çekerek “Aynı zamanda Dünya’daki tüm Ortodoksların merkezi İstanbul’dadır. Böylece sadece Türkiye değil, tüm Müslüman ülkelerle dostça ilişkilerimizi sürdürüyoruz. Otuz yılı aşkın süredir yaşadığım Münih’te gözlemlediğim Yunan Ortodoksların ve özellikle Türk ve Yunanlıların uyum içerisinde yaşadıklarıdır” dedi. Başrahip Apostolos Malamoussis, Yunan Ortodoksların yılda 180 gün oruç tuttukları, ama oruçlarının Müslümanların 30 günlük oruçları kadar zor olmadığına dikkati çekti.

DİTİB’in Almanya’da 830 camisi olduğunu söyleyen DİTİB Güney Bavyera Eyalet Birliği başkanı Oğuz Taşdelen “Sadece Bavyera’da 150 caminin bağlı olduğu çatı kuruluş olarak sorumluluklarımız artmaktadır. Eğer ırkçılığa ve ön yargılara karşı ciddi mücadele verilecekse, Müslümanlara da diğer dini gruplara tanınan haklar aynen verilmelidir” dedi.

İftarda Münih Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Kuddusi Uysal, diğer ataşeler, ABD Münih Başkonsolosluğu’ndan Türk kökenli konsolos Leyla Önes, Eyalet Milletvekili Margarete Bause (Yeşiller), değişik kiliselerin temsilcileri ve Türk STK temsilcileri katıldı.

İftar, Serdar Çağatay ve öğrencileri verdiği minik bir konserle sona erdi.