TÜRKİYE'nin yaş sebze-meyve ihracatında ürünlerini pazarladığı Rusya'da alanında en büyük Moskova'daki Pakrovski Hali'nin kapatılması Türk ihracatçısını zor durumda bıraktı.
Rusya'nın başkenti Moskova'nın Biryulevo Bölgesi'nde, bir Rus gencin bıçaklanarak öldürülmesi ardından çıkan olayların ardından kapatılan Rusya'nın en büyük yaş sebze-meyve hali Pokorvskiy'nin kapatılması ile Türk ürünleri ortada kaldı. Pazarın çalıştığı günlerde kelimenin tam anlamı ile 'ana-baba günü' olan pazarda binlerce insan ve aracın yerinde şimdi yeller esiyor. Rusya'ya yaş sebze- meyve ihracatı yapan hemen her Türk firmasının pazarda mutlaka büro veya deposunun bulunduğunun anlatan Türk firma temsilcileri, ürünlerini TIR'larda beklettiklerini ve pazarlayacak yer ve depo arayışında olduklarını söyledi.
Türkiye'deki ihracatçı birlikleri Ekonomi Bakanlığı yetkilileri aracılığıyla bir çözüm yolu bulmak için Rus yetkililerle ikili görüşmelere başlarken, Rusya'nın bir başka şehrinde ülkenin en modern hallerinden FortRostov'u açan Türk girişimci Burak Bozkır, pazarın kapatılacağının önceden bilindiğini son olayların ise sadece süreci hızlandırdığını söyledi. Bozkır, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın, bunu 1.5 yıl önce öngördüğünü belirterek, şöyle dedi:
"Bakanımız Çağlayan, o tarihte İhracat Genel Müdürümüz'e hem de birlik başkanlarımızdan Rusya'ya bir gezi düzenlemelerini istedi ve bunu organize ettirdi. 1.5 sene evvel benim de katıldığım bu heyette hem bizim Rostov'daki sebze-meyve halimize hem de bugün kapatılmış olan Pakrovski Hali ziyareti gerçekleştirildi. Açıkçası bu sürecin yaşanacağı 1,5-2 evvelden belliydi. Yetkililer zaten ihracatçıları ve birlik başkanlarını uyarmışlardı. Fakat ne yazık ki sıkıntı yine bizim ihracatçımızı vurdu. Moskova'daki halin kapatılması ile ilgili süreç aslında 2006 yılında Rusya Federasyonu'nun yeni aldığı Hal Yasası ile başlamıştır. 2013 yılına kadar mevcut hallere kendilerini yenilmek için veya yeni yapılacak olanların yeni yasalara uygun olarak yapılması için süre tanınmıştı. Geçtiğimiz günlerde bu bölgede yaşanan cinayet ile birlikte bu sürecin hızlandığını hep birlikte görmüş olduk. Rusya diyor ki yaş sebze-meyve satılacak yerlerin hijyenik alt yapısı olan, içerisinde laboratuvarı olan dünya standartlarında yerlerin olmasını istiyor. Mevcut Pazar yeri bu standartlara uygun bir yer değildi. Bundan evvelde Soçi'deki hal kapatılmıştı."
Bozkır, halin kapatılmasının Türk ürünü veya ihracatçısı ile hiç bir ilgisi olmadığını vurgularken şöyle devam etti:
"FortRostov Hali'nde halen çok ciddi miktarda Türk ürünü ithalatı yapılmaktadır. Hiçbir sıkıntı yoktur. FortRostov meyve-sebze hali olarak da Dünya Haller Birliği'ne Rusya'dan üye olan tek meyve-sebze hali biziz ve 2013 yılında yaptığımız yatırımdan dolayı Rusya Devlet Duması'ndan 'Yılın şirketi onursal ödülü' aldık. Rusya'nın bu yaptığının Türkiye ile politik olarak yakından uzaktan hiçbir ilgisi yok. Sadece Rusya'nın kendi iç bünyesinde aldığı bir karardır. Rusya sonuçta kapılarını Türk yaş sebze-meyvesine kapatmamıştır. Rusya sebze-meyve halini kapatmıştır. İhracatımızı korumamız, öncelikle mevcut ihracatımızı koruma çabası içerisinde olmamız lazım. İlk olarak Moskova'ya gelecek olan malların sıkıntıya düşmemesi için acilen depolanacak yerlerin bulunması lazım. Biz daha önce de Rostov'daki yatırımımıza başlarken Türk ihracatçınsa ve birlik başkanlarına gerekli desteği verdikleri taktirde aynı yatırımı bundan iki sene evvel Moskova'da yapabileceğimizi ifade etmiştik. Ancak sonuç alamadık."