MİTROVİÇA'nın kuzeyinde 23 Şubat tarihinde belediye başkanlığı seçimleri düzenlenecek. Seçmenler 7 seçim merkezinde ve 33 oy kullanma yerinde oy verecekler.
Sırp Vatandaş Girişimi'nden Oliver İvanoviç, Sırpska Partisinde Gorana Rakiç, Kosova Demokratik Partisi'nden Floryent Azemi ve Kosova Demokratik Birliği Partisi'nden Musa Miftari belediye başkanlığına aday oldular.
Sırp Vatandaş Girişimi'nden aday olan İvanoviç, savaş döneminde 10 Arnavut'u öldürdüğü iddiasıyla Kosova’daki Hukuk Misyonu EULEX polisi tarafından göz altına alındı ve hala göz altında tutuluyor. Sırp Vatandaş Girişimi’nin, Oliver İvanoviç'in seçimler için serbest bırakılması talebinde bulunmasına rağmen, talepleri reddedildi. Eulex'den gelen ret cevabı da Mitroviça'nın kuzeyinde seçim arifesinde tansiyonu yükselti.
Bu arada Kosova Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Valdete Daka seçimlerin demokratik bir şekilde gerçekleşmesi için tüm hazırlıkların yapıldığını açıkladı. Valde Daka'nın isteği üzerinde seçim sürecinin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için, Kosova ve Eulex Polisi’nin yanı sıra, Barış Gücü (KFOR) askerleri de Mitroviça'nın kuzeyinde hazır bulunacaklar. Bu önlemlere rağmen, siyasi otoriteler Kuzeyde seçimlerin olaylı geçebileceğini söylüyor.
Yılbaşından önce düzenlenen seçimlerde, Mitroviça'nın Kuzeyindeki 3 okulda oy sandıkları yakılmıştı. Ardından tekrarlanan seçimleri kazanan Kırstimir Pantiç Kosova devlet sembolleri karşısında yemin etmek istemediği gerekçesiyle, daha göreve başlamadan istifa etmişti. TK(SS)