KALP nakli yapılması için Türkiye'de toplanan yardımlarla Almanya'ya getirilen 21 aylık Muhammet Eren'e nakil yapılmadı. Hastaneden aileye 540 bin euro hastane masrafı çıkarılırken 'Fişini çekelim ya da başka hastaneye nakledin" diye teklifte bulunduğu öne sürüldü.
Doğuştan kalp hastası (Dilate Kardiyomiyopi) olan ve 6 ay ömür biçilen ancak 21 aylık olan Muhammet Eren Dönmez, İstanbul'dan kalp nakli olmak için getirildiği Giessen Üniversitesi Çocuk Kliniği'nde 3 ayı aşkın süreden bu yanac kalp nakli bekliyor. Hastane Muhammet Eren'in anne- babası Şennur ve Yavuz Dönmez'den ilk başta kalp nakli için 178 bin euro talep ederken, faturayı 400 bin Euro'ya çıkardı. Dün de aileye 540 bin euro tutarında yeni bir fatura verildi.
Hastane, bir süre kalbi duran Muhammet Eren bebeğin beyninin bir süre oksijensiz kaldığı için yüzde 20'sinin işlevsiz duruma geldiğini, kalp bulmanın çok zor olduğunu, bulunması halinde bile kurtulma ümidi daha fazla olan başka çocuklara nakledilebileceğini bilirirken minik bebeğe kalp nakli yapmayı reddettiği belirtildi. Eren ailesi minik yavrularının iyileşeceğine inandığı için tedavinin sonlandırılması ve minik bebeklerinin ölüme terk edilmesini kabul etmedi.
"NAKİL İÇİN ÇAĞIRDILAR, ÖLÜM SEÇENEĞİNİ SUNDULAR"
Muhammet Eren'in öğretmen babası Yavuz Dönmez, şunları anlattı:
"Türkiye'de toplanan yardımlarla 3 ay önce Almanya'ya çocuğumuza kalp nakli yaptırmak için geldik. 3 aydır burada verilen hizmet bize zaten Türkiye'de veriliyordu. Tek amacımız; kalp nakli yaptırabilmekti. Hastaneyle görüşmelerimizde toplam bizden 178 bin Euro talep edilmişti. Parayı hazır ettik ama her seferinde bu rakam arttırıldı; 200 bin euro 250 bine, 300 bine, 400 bine çıkarıldı.  400 bin Euro'da toplandı ve biran önce gelmek istedik. Çocuk için biçilen ömür 2 haftaydı, bu 2 hafta da buraya gelebilmek için geçti. 30 Mart'ta çocuğun kalbi durdu. Durumu anlattığımızda 'Parayı transfer edip hemen gelin' denildi ve ambulans uçakla geldik. Beyinde hasar oluştuğunu biliyorduk ve emin olmalarını istedik. İlk çektikleri MR'larda çocukta hiçbir problem olmadığını ve kalp nakline hazır olduğunu söylediler. Çocuğu iki kez yapay kalbe bağladılar. Biz kalp nakli beklerken geçen 1-1.5 ay sonunda çocuğumuzda çok büyük beyin hasarı olduğunu ve tedaviyi bitirmek istediklerini yani çocuğun ölümünü tercih etmemizi istediler.
Çocuklarının yaşayacağına dair umutlarını hiç yitirmedikleri için bu teklifi reddettiklerini belirten Muhammet Eren, sözlerine şöyle devam etti:
"Yapay kalpte kalırsa daha zor öleceğini söylediler. Yapay kalpten ayrılırsa 'Kolay ölüm olur' dediler. Doktorlar hep yapay kalpten ayırma taraftarıydı. Bunu neden istediklerini bugün elime geçen faturadan anladım, 540 bin Euro fatura çıkardılar, bu 1 milyona kadar çıkabilirmiş. Hastane bebeğimize kalp nakli yapmayı reddediyor. Sebebi; federal yasalara göre bulunacak kalp daha iyi durumdaki çocuğa nakledilebilirmiş. Yani; 'Biri normal, diğeri engelli 2 çocuk varsa tercihimizi normalden yana kullanırız' diyorlar. Hastanenin kararına direniyoruz. Karşımızda çocuk gülüyor, bize tepki veriyor,  nefes alıyor, bir şeyler yemeye çalışıyor. Bu çocuğu nasıl ölüme terk ederim?  Son nefese kadar mücadelemizi vereceğiz."
Anne Şennur Dönmez ise, Almanya'ya geldiğiklerinde "Oğlunuz nefes alamaz, yemek yiyemez, sizinle temas kuramaz, elinizi tutamaz, artık yapay kalbi çıkarmamız gerekiyor, üç hafta yaşar" dediklerini anlattı. Dönmez, yapay kalbi çıkarılmasına ölmesine izin vermediğini, oğlunun mucizevi bir şekilde 2 hafta sonra toparlanmaya başladığını kaydederek, "Oğlum yaşamak istiyor, 6 ay ömür biçtiler ama 18 ay dayandı. Diğer çocuklar nasıl yaşamayı hak ediyorsa benim oğlumunda buna hakkı var. Bu bir anne için çok acı. Şu an elimi tutuyor, gözlerime bakıyor" dedi.
Şennur Dönmez, yüzde 20 engelli de olsa çocuğun yaşamaya hakkı olduğunu ekledi.
İNTERNET ÜZERİNDEN DESTEK 
Twitter üzerinde #KalbimiVer ve Facebook üzerinde oluşturulan Muhammet Eren İçin El Ele isimli sayfada 60 binden fazla kişi de Muhammet Eren'in kurtulması için dua ediyor ve ona internet üzerinden destek veriyor.
 

FOTOĞRAFLI