MAKEDONYA vatandaşı Türk kökenli ressamlar; Emel Mahmud ve Zühal Nebi Mümin’in düzenledikleri sergilere sanat severler büyük ilgi gösterdi. Makedonya’nın turistik şehri Ohri’de iki ayrı mekanda düzenlenen sergiler ziyaretçiler tarafından beğeniyle izlendi.
Kültür Eserleri Koruma Kurumu ve Müze- Ohri Ulusal Enstitü binasında Emel Mahmud’un çizdiği resimler sergilendi. Çok sayıda kişinin katıldığı serginin açılışında konuşan resim öğretmeni Emel Mahmud, tüm katılımcılara teşekkürlerini ifade etti.
Emel Mahmud, sergiye katılımdan memnun olduğunu, başka sergilerin de hazırlığını yaptığını anlatırken Türkiye’de karma sergilere katıldığını ve özel sergiyle de katılmak istediğini açıkladı.
Osmanlı döneminden kalan tarihi Gazi Hüseyin Paşa Hamamı'nda genç ressam Zühal Nebi Mümin de resim sergisi açtı. İlgi gören serginin açılışında konuşan Zühal Nebi Mümin, sergilediği eserlerde değişik hikayelerin yer aldığını ve resimlerin bunu konuştuklarını söyledi. Mümin, Türkler’in azınlık olmasına rağmen kendilerini göstermeye başladıklarını, hatta buna mecbur olduklarını ifade etti. Zühal Nebi Mümin, "Türkler 500 yıl önce buralarda vardı. Şimdi de varlıklarını göstermelidir" dedi. Mümin, lise döneminde sanaatla uğraşmaya başladığını ve Üsküp Güzel Sanatlar Akademisi’de eğitimini hocası Bedi İbrahim mentörlüğünde tamamladığını anlattı. Sanatçı, eserlerinde değişik teknikler kullandığını, heykelle resimi birleştirme noktasında her tekniği kullanabildiğini de söyledi.