MAKEDONYA Bilimler ve Sanatlar Akademisi (MANU) geleneksel olarak düzenlediği 'İlim, Bilim ve Sanat Ziyafetler' faaliyetini bu yıl Türk Şiiri, Edebiyatı ve Kültürü’ne adadı. Ohri’de düzenlenen geceye Türk Şairi Yahya Akengin, opera sanatçısı Şakir İlyasoğulları ve piyanist Kaya Güç katıldı.
Çok sayıda sanatseverin katıldığı programda konuşan MANU başkanı Prof. Dr. Vlado Kambovski ve Struga Şiir Akşamları Festival müdürü Slave Gjorgo Dimoski Türk Şairi Yahya Akengin’in edebiyatı ve şiirleri hakkında bilgi verdi.
Yahya Akengin de konuşmasında, Makedonya’nın Struga kasabasında düzenlenen 'Şiir Akşamları'nın önemine değindi. 30 yıl içerisinde Struga Şiir Akşamları’na defalarca katılma şansını yakaladığını dile getirdi. Burada bir gerçeği yakaladığını ifade eden Yahya Akengin, "Struga Şiir Akşamları dolayısıyla Makedonca sözlüğe binlerce yeni kelime kazandırılmış, bu da şiirin gücünü ortaya koyan çarpıcı bir gerçek" dedi. Türk şiiri anısına düzenlenen gecede Yahya Akengin birkaç şiirini de okudu.
Piyanist Kaya Güç eşliğinde, opera sanatçısı Şakir İlyasoğulları İtalyanca, Türkçe ve Makedonca okuduğu eserlerle dinleyicileri coşturdu.
Yahya Akengin, Makedonya Bilimler ve Sanatlar Akademisi MANU’nun Türk Şiiri ve Yahya Akengin gecesi adı altında yapılan programın kendisi için onur verici olduğunu söyledi. Akengin, Makedonya ile Türkiye arasındaki dostluğun temelinin kültür olduğunu, her kalıcı şeyin temelinin de kültür olduğunu ifade etti. Temelinde kültür olmayan hiçbir ilişkinin, gelişme ve kalkınmanın süreklilik kazanamadığını ve daimi olamadığını da vurguladı. Makedonyalı dostlarla gelip gitmelerde gurbette karşılaşmış kardeşler gibi olduklarını, dertleşip, ortak tarihimizden, kültürümüzden dem vurup konuştuklarını açıkladı. Yahya Akengin, şöyle dedi:
"Dünyada, yaşadığımız günlerde bir çatışma kültürünün öne çıktığını üzülerek görüyoruz. Bu çok kötü bir durumdur. Kültür önemlidir, fakat onun bir pozitifi vardır, bir de negatifi. Elbette biz negatifin pozitife çevrilmesini arzu ediyoruz. Şairlerin, yazarların, aydınların amacı bu olmalıdır. Eğer gerçekten insanlık silahı bırakıp kaleme yönelirse mutlu olacaktır, onun için, kültür, edebiyat, şiir, sanat diyoruz."
Ohri’den 15 yaşında Türkiye’ye göç eden opera sanatçısı Şakir İlyasoğulları da doğduğu şehirde sanatını icra etmekten mutlu olduğunu ifade etti. Bu etkinlikte şiirleri müzikle renklendirmek istediklerini dile getiren İlyasoğulları, sanatın, sporun, insanları yaklaştıran, barışı simgeleyen olaylar olduğunu söyledi.
Ankara Opera piyanisti Kaya Güç, kendisi için çok mutlu bir akşam olduğunu ifade etti. Yahya Akengi’nin şiir gecesine piyanosuyla ve Şakir İlyasoğullarıyla mini bir konser verdiklerini söyledi.