MAKEDONYA'da 2 yıl önce 5 Makedon genci öldürdükleri gerekçesiyle 6 Arnavut kökenlinin ömür boyu hapis cezasına çarptırılması, Arnavutluk başkenti Tiran ve Şkodra kentinde protesto edildi.
Tiran merkezinde, kırmızı-siyah renklerde kıyafetler giyen yüzlerce Arnavut, ellerinde 'Üsküp Arnavutların Kalbidir' yazılı pankart taşıyarak Üsküp’teki polis şiddetini kınadı ve Üsküp Arnavutları'na destek verdi. Protestoda Makedonya Milli boksörü Arnavut asıllı Nuri Seferi de hazır bulundu . Bu sırada bir açıklamada bulunan Nuri Seferi, milli takım üyesi olduğu halde geçen Cuma Üsküp teki protestolarda polis tarafından coplandığını anlatırken "Makedonlar, Arnavutları ikinci sınıf vatandaş olarak görmekte" dedi.
Seferi, Makedonların Arnavutları 'Teröristler' olarak değerlendirdiğini işlenmeyen suçlardan bile yüzlerce Arnavut’un hapiste olduğunu iddia etti. Protesto edenler, 'Bizler Biriz' , 'Büyük Arnavutluk Kurulması Zamanı Geldi' gibi sloganlar attı.
Protestoda, Makedonya’daki şiddettin durdurulması için Arnavutluk Hükümeti görev başına davet edildi. Tiran'da olduğu gibi Şkodra kentinde de Makedonya'daki olaylar kınandı. Üsküp’teki Arnavutlara destek verildi.
Kosova başkenti Priştine’de başta Üsküp olmak üzere tüm Makedonya Arnavutları'na destek vermek amacıyla protesto düzenlendi. Priştine futbol takımı taraftar grubu 'Plisat'ın yanısıra, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve yaklaşık 1000 kişi ellerinde Arnavut bayraklarıyla ve 'Üsküp Yalınız Değil', 'Biz Siziz, Hepimiz Biriz', 'Birleşme Zamanı', 'Makedon Şiddetine Hayır' yazılı pankartlarla, Aya Teresa Meydanı'ndan Başbakanlık binası önündeki İskenderbey Anıtı'na doğru yürüdü. İskenderbey Anıtı önünde protesto gösterisine katılan yaklaşık 1000 kişi, Üsküp’teki Arnavutlara, 'Üsküp Yalnız Değildir' mesajını verdi.
Protesto edenler UÇK sloganları atarken, Makedonya Başbakanı Gruevski’yi kınadı. Protestocular bu sırada Makedon Hükümeti tarafından Arnavutlar'a uygulanan şiddetin durdurulmasını isterken, 6ı Makedonyalı Arnavut’a ömür boyu hapis cezası verilmesi kararının çekilmesi isteminde bulundu. Protesto edenler, 6 Makedonyalı Arnavut’a ömür boyu hapis cezasının geriye çekilmemesi durumunda Kosova genelinde büyük protestolar düzenleyeceklerini bildirdi. Protestocular sakin bir şekilde İskenderbey anıtı önünden ayrıldıktan sonra, Priştine’deki Makedonya Büyükelçiliğine yürümek isteyince polis engeline takıldı. Böylece Makedonya’daki Arnavutlara destek protestosu sona erdi. Bu arada UÇK savaş gazileri derneği, Makedonya’daki Arnavutlara yardım sunak için silah kuşanmaya hazır olduklarını açıkladı.

FOTOĞRAFLI