ALMANYA'da bir işyerindeki hırsızlık olayı ardından patron, işçisinin dolabını izinsiz olarak açarak çalınan ürünleri bulunca, çalışanı tazminatsız işten çıkartı. İşçinin tazminatsız işten çıkarıldığına dair açtığı davaya bakan hakim, işçinin hırsızlık yapması halinde bile patronunun dolabı tanıkların huzurunda tutanakla açtırabileceğini, izinsiz açılan dolaptan çıktığı iddia edilen malzemenin kanıt oluşturamayacağını bildirerek, işçinin lehine karar verdi.
Köln Barosu avukatlarından Oğuz Sarıkaya, kararı değerlendirirken işverenin işçisini işten çıkarabilmesi için iki yöntem bulunduğunu belirterek şöyle dedi:
"İşveren çalışanı süre ihbarı vererek çıkarabilir. Diğeri ise süresiz yani hemen çıkış vermedir. İkinci yöntem özel durumlar için geçerlidir. Mesela; işçi, patronunu döver, ağır hakaretlerde bulunur, işyeri aleyhine çalışmalarda bulunur, hırsızlık yaparsa işveren bu durumlarda işçisine hemen çıkış verebilir. Fakat hırsızlık durumunda gerek işçi gerekse işverenlerin bazı noktalara dikkat etmeleri gerekiyor. Mahkeme kararında, hakim hırsızlık yaptığı iddia edilen işçinin lehine bir karar aldı. Patronu çalışanının soyunma dolabında işyerine ait bazı ürünler buldu. Fakat bu işçisinin dolabını onun bilgisi olmadan gizlice açtığı için mahkeme bu delili kabul etmedi. Mahkeme çıkışı iptal etti. Bir işçinin hırsızlık yaptığını tespit etmek için özellikle kendisine ait özel dolap ya da çantasına onun bilgisi dışında bakarsanız mahkemeler bunu geçersiz sayabiliyor. Bu noktaya dikkat etmek gerekir."

MZ(AÖ/İD)