LONDRA’da bir araya gelen sivil toplum örgütleri, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın aralaranda olduğu toplantının ses kaydının internete sızdırılmasıyla ortaya çıkan Türkiye’nin, Suriye’ye yönelik planlarını protesto etti.
Başbakanlık binası önünde toplanan, Britanya Alevi Federasyonu, Day-Mer, YÇKM ve Kürt Toplum Merkezi üyeleri, Türkiye’nin, Suriye politikalarını protesto eden bir gösteri düzenledi. Gösteride açıklama yapan BAF Başkanı İsrafil Erbil, "Ülkemizde insanları kutuplaştırarak zenginliklerini artırmayı, mevkilerini korumayı ve bunları sosyal medya gibi iletişim ağlarını kapatarak saklamayı düşünen devlet adamları deşifre olmuştur" dedi. Bu anlayışın devam etmesi halinde Türkiye’de iç, dış savaşın kapıda olduğunu anlatan  Erbil şunları söyledi:
"Önemli olan hangi partinin iktidar olması değil, katliamcı, ayrımcı, zihniyetlerin yerine insana hizmet etmeyi amaçlayanların iktidar olmasıdır. Ülkemizde yaşayan katılımcı demokrasiden yana olan tüm farklı kimliklere sesleniyoruz; ‘Hain tuzaklara gelmeyin, kışkırtmaları boşa çıkarın, sadece barış, sevgi ve hoşgörünün hakim olması için hep birlikte mücadele verelim.’ Suriye’ye saldırmayı meşrulaştırmak isteyen Türkiye Devleti’nin, Reyhanlı, Cilvegöz, Ceylanpınar, Akçakale, Süleyman ŞahTürbesi faili olduğu açığa çıkmıştır."
Başkan Erbil açıklamasında 4 Ekim 2012 tarihli açıklamalarında Uludere'de kendi vatandaşını bombalayan zihniyetin, Akçakale'de de aynı aymazlığı yapmaması için hiçbir neden olmadığını söylediklerini belirterek şöyle konuştu:
"En son 26 Mart 2014 tarihli basın açıklamasında ise ‘Devlet, Asker ve Polis aklı insanı vurmaya devam ediyor’ demiştik. Bugün MİT tarafından doğrulanan bu tavır, sistemi korumak adına insana kıydığını itiraf etmiştir. Suriye’de kirli savaş Türkiye eliyle sürdürülmektedir. Suriye halklarını öldüren silahların MİT ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ait olduğu artık sır değildir. Türkiye bu suçu işlerken, İngiltere sessiz kalarak onaylamaktadır."
Savaş karşıtı dövizlerin açıldığı ve sloganların atıldığı gösteriye katılan STK’lar, Suriye halklarının yanında olduklarını dile getirdi. Protestocular ayrıca, Suriye’de radikal çeteler tarafından Alevi, Kürt, Ermeni ve Hristiyan yurttaşlara yönelik gerçekleştirilen katliamları da nefretle kınadı.

GY(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)