İNGİLTERE'nin başkenti Londra'da onbinlerce kişi İsrail'in Gazze'ye düzenlediği kara harekatını protesto etti. Gazze'de aralarında çocukların da bulunduğu birçok kişinin yaşamını yitirmesine tepki gösteren bazı İngilizler de eyleme katıldı. 

İngiltere'nin bir çok kentinden sivil toplum kuruluşu ve dernek İsrail'in Gazze'ye düzenlediği saldırılar ile İsrail ve İngiltere hükümetinin politikalarını protesto etmek için Londra'ya geldi. Savaşa Hayır Koalisyonu, Filistin Dayanışma Birliği, Britanyalı Müslümanlar Birliği, Avrupa İslam Forumu ve Britanyalı Filistin Forumu gibi çok sayıda savaş karşıtı oluşumun katıldığı gösteri, öğle saatlerinde Whitehall'daki Başbakanlık Binası önünde başladı.



İngiliz hükümeti ve Başbakan Cameron aleyhine slogan atan kalabalık daha sonra İsrail Büyükelçiliği'nin bulunduğu South Kensington semtine doğru yürüyüşe geçti. İsrail Büyükelçiliği önünde yaklaşık 50 bin kişiye ulaşan kalabalık, yürüyüş sırasında "İsrail terörist bir devlettir" "Özgür Filistin", "İsrail bombalamayı durdur","İsrail saldırılarını durdurun" şeklinde slogan attılar.



Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı yürüyüş nedeniyle Londra'nın merkezindeki Başbakanlık binasının bulunduğu Downing Street ve İsrail Büyükelçiliği'nin bulunduğu Kensington ilçesine kadar olan güzergah araç trafiğine kapatıldı. Başkentin en işlek caddeleri Green Park ve Hyde Park Corner'dan geçen protestocuları, polis helikopter ile havadan izledi.

İsrail Büyükelçiliği önünde son bulan yürüyüşün ardından Filistin'e destek veren sivil toplum örgütlerinden çok sayıda temsilci kalabalığa seslendi. Konuşmacılar, İsrail'in artık demokratik bir devlet olmadığını ve Filistin'deki masum insanlara yapılan saldırıların bir an önce durdurulması gerektiğini ifade ederek bu katliama ses çıkarmayan ABD ve İngiltere'deki yöneticilerin de Filistin özgür olduğunda uluslararası savaş suçlusu olarak yargılanacaklarını ifade ettiler. Kalabalığın sloganları ile sık sık kesilen konuşmalarda, İsrail'in terörist bir devlet olduğu vurgulandı.

Protestoya Respect Partisi Genel Başkanı George Galloway de destek verdi. Galloway, bütün İngiltere'nin Filistin'deki bombardıman altında olan masum insanların yanında olduğunu göstermek için burda olduğunu söyleyerek İsrail'in sahtekar ve terörist bir devlet olduğunu ve kendilerinin ise buna karşı durduklarını belirtti.

Gösteriye katılan İngiliz bir çift Gazze'deki insanların yanında olduklarını göstermek ve onlara destek vermek için protestoya katıldıklarını belirtti. Protesto İsrail Büyükelçiliği önündeki konuşmaların ardından sona erdi.

FOTOĞRAFLI