İNGİLTERE’nin başkenti Londra’da 1988 yılından bu yana faaliyet gösteren İngiltere Kıbrıs Türk Mühendisler Birliği (TCEA) üyelerine yönelik ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları’ konulu eğitim semineri düzenlendi. Seminer sonunda mühendislere sertifika verildi. Toplantıya, dernek üyelerinden Sanco İnşaat şirketi sahibi Emrah Coşkun ev sahipliği yaptı.
Derneğin eski başkanlarından Altan Halil Aras’ın, Hendon bölgesinde North London Grammar School Konferans Salonu'nda yaptığı açılış konuşmasıyla başlayan eğitim programında, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi gerekliliği vurgulandı. Toplantıda günümüz dünyasında hızla tükenen enerji kaynakları nedeniyle alternatif enerji kaynaklarının insanlığın temel sorunu haline geldiği belirten Aras, çevre dostu ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili sunumlar gerçekleştirdi.
ENERJİ TASARRUFU KAÇINILMAZ
Bu konuda ev, okul, devlet ve özel binalarda alınan önlemler hakkında bilgi veren Aras, dünyada iklimlerin değiştiğini ve enerji fiyatlarının artığını bu nedenle günümüzde  tamir edilen, yeni yapılan binalarda enerji tasarrufunun kaçınılmaz olduğunu söyledi.
Aras konuşmasında, AB ve İngiltere'nin bu konuda çeşitli teşvikleri olduğunu özellikle 1 Nisan’dan itibaren ‘Green Deals’ denilen fonlardan yaralanabileceğini dile getirdi.
Özellikle bu yardımların su ısıtıcısı (boiler) değişmesi, çatıların izole edilmesi, elektrik tesisatlarının yenilenmesi, solar enerji panelleri, su yağmurlarının değerlendirmesi, atıkların değerlendirmesi, yeraltı ısıtması gibi değişikleri kapsadığını, ifade eden Aras, bu yardımların bazı kriterleri olduğunu belirtirken, "Bu kriterleri, yaptığımız toplantılarda arkadaşlarımızı bilgilendiriyoruz" dedi. Devlet endüstri alanında da çok sıkı önlemler aldığınının altını çizen Aras, karbon emişin ile ilgili ağır cezalar getirildiğini söyledi.
DERNEK YARDIMLARI SÜRECEK
Programın sonunda, Aras katılımcı üyelere kısa adı CPD olan Profesyonel Gelişim Belgesi (Continue Professional Developman Certificate) verdi.
Derneğin eski başkanlarından Tüzin Zeynel de yaptığı konuşmada derneğin 27 yıl kadar önce kurulduğunu, sayıları 54’ü aşkın üyeleri bulunduğunu birçok faaliyetlerde bulunduğunu özellikle yapılan faaliyetlerden elde edilen gelirin Londra’daki Türk Dili ve Kültürü Okulları’na, Türkiye’deki depremzedelere gönderildiğini hatırlattı.
Bu tür yardımların devam edeceğini ifade eden Zeynel, "Bu nedenle genç arkadaşlarımızın bize katılmalarını herhangi bir mühendislik dalı olabilir, akademisyenler olabilir, diyerek www.tcea.org.uk sayfamızdan ve [email protected] mail ’den bize ulaşabilirler" diye konuştu.
Derneğin yeni seçilen başkanı Mehmet Asım’da, üyelerine "Hoşgeldiniz" diyerek, aldıkları sertifikaların yararlı olacağını söyledi.