LONDRA'da, Bozca-der’in yeni binasının açılışı için düzenlenen törene Başkonsolos Emirhan Yorulmazlar, 2 İngiliz milletvekili, Haringey Belediye Başkanı ve 4 Belediye Meclis Üyesi katıldı.

İngiltere’de yaşayan Sivas’ın Bozhüyük ile Camiliyurt sakinlerini bir çatı altında toplayan Bozca-der’in binasının açılışı için dün bir tören düzenlendi. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı açılış törenine Türkiye’nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, İşçi Partisi Tottenham Milletvekili David Lammy, Edmonton Milletvekili Andy Love, Haringay Belediye Başkanı Sheila Peacoc, Belediye Meclis Üyeleri Nilgün Canver, Ahmet Karahasan, Anne Stennett ve Gideon Bull, özel davetli olarak katıldılar.

Toplam 1200 metrekrelik alanda sosyal, kültürel ve eğitsel konularda hizmet verecek olan dernek binasının açılışına, Türkiye’den de İstanbul Bozca-der Başkanı Avukat Cihan Geneci ve Ankara Bozca-der Başkanı Cafer Demir’de kutlama mesajı ve çelenk gönderdiler. Katılımcılar arasında Liberal Demokrat Partisi’nin Türk kökenli milletvekili adayı Turhan Özen de yer aldı

‘KOLLARINI NE KADAR AÇARSANIZ, O KADAR GÜÇLÜ OLURSUNUZ’

Konuşmasına, “Öncelikle hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum” sözleri ile başlayan Başkonsolos Yorulmazlar, Londra’da 2 ay önce görevine başladığını ve hizmet için burada olduklarını söyledi. Herkesi kucaklayacağını dile getiren Yorulmazlar, Başkonsolosluk kapısının Türk toplumunun tüm kesimine açık olduğunu ifade etti. Başkonsolosluk olarak geliştirleecek tüm projelere, tüm insiyatiflere ve yapılacak tüm çalışmalara destek vereceklerini dile getiren Yorulmazlar, dernekleşmenin önemi ile ilgili şöyle konuştu:

“Dernekleşme toplumun güçlü olması adına çok önemli bir faaliyettir. Gerek çocuklarımızın burada Türk kültürünü unutmadan yaşamalarını sağlamak anlamında, gerek biraraya gelmek anlamında. Dernekçilikte göz önünde tutulması gerekli öncelikli unsurlardan bir tanesinin şu olduğuna inanıyorum. Siz kollarınızı ne kadar açarsanız; o kadar kalabalık, o kadar güçlü olursunuz. Bu anlamda bu derneğin sadece bir gönül derneği değil de, Türkiye derneği olması, Türk toplumunu temsil etmesi ve toplumumuzun bütün kesimlerine açık olması gerektiğine inanıyorum.”

NÜFUS LONDRA, İSTANBUL VE İZMİR GİBİ BÜYÜK ŞEHİRLERE TAŞINDI

Çalışma faaliyetleriyle ilgili kısa bir bilgilendirme yapan ve Bozcader Başkanı Turabi Keskin de, “Binamızın alımına destek geçen herkese, ayrıca bu mutlu günümüzde bizleri yalnız bırakmayan Bozcader üyelerine ve Bozcader dostlarına, Yönetim Kurulu olarak, teşekkür ederiz” dedi.

Eskiden kütüphane olarak kullanılan bina, dernek üyesi işadamı ve hemşehrilerinin desteği ile satın alındı. İki katlı binanın, sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesini hedefleyen faaliyetlerin yanısıra çocuklar ve gençlerle ilgili aktivitelere de ev sahipliği yapması amaçlanıyor.

İngiltere genelinde yaklaşık 700 aileden oluşan 3 bin dolayında Bozhüyük ve Camiliyurt’lu yaşıyor. 1940’lı yıllara kadar Gürün İlçesi’nin en kalabalık köylerinden birisi olan Bozhüyük, sonraki yıllarda ciddi göç vermiş. Köyde halen 80- 90 dolayında kişi yaşamaktadır. Nüfusunun önemli bir bölümü İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere yerleşen çok sayıda Bozhüyüklü, daha sonra Avrupa ülkelerine de göç etmiş. Londra, bu yöreye mensup gurbeçilerin en çok yaşadığı kentler arasında bulunuyor.

(SSA)