İNGİLTERE'nin başkenti Londra'da Cumhuriyet Bayramı'nın 90'ıncı yıldönümü nedeniyle Türkiye Büyükelçiliği Rezidansı'nda resepsiyon verildi.
Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz ve eşi Emel Çeviköz'ün ev sahipliğinde gerçekleşen resepsiyonda, Çeviköz çifti konukları kapıda karşıladı. Cumhuriyet resepsiyonuna, İngiltere Avrupa Bakanı David Lidington, eski İçişleri Jack Straw, aralarında Suudi Arabistan, Azerbaycan, Kuveyt, Belarus, Panama büyükelçilerinin de bulunduğu çok sayıda devlet temsilcisi, KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncali, Londra'da bulunan yabancı ülke misyonları, ataşeler, İngiltere'de faaliyet gösteren Türk ve Kıbrıslı Türk Sivil Toplum Dernekleri Temsilcileri, Türk ve yabancı basın mensupları ile Türk ve İngiliz işadamları dernek ve kuruluş yöneticileri katıldı. İstiklal Marşı ve İngiliz milli marşının çalındığı resepsiyonda konuşma yapan Büyükelçi Çeviköz, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Atatürk'ün 90 yıl önce Türkiye'yi modern medeniyetler arasında yer alması için bir hedef koyduğunu belirtti. Bu hedefin evrensel değerlere ve prensiplere, laik parlamenter sisteme dayalı, insan haklarına saygılı, cinsiyet, etnik köken ve dinsel ayrımcılık yapmayan, düşünce özgürlüğüne saygılı önemli bir proje olduğunu söyledi. Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin 430 yıl öncesine dayanan köklü bir bağa sahip olduğunu belirten Büyükelçi Çeviköz, geleceğin bu ilişkiyi sıkı bir bağ içinde tutmakla daha da parlak olacağını kaydetti.
Büyükelçi Ünal Çeviköz'ün ardından söz alan Avrupa Bakanı David Lidington ise, Cumhuriyet'in 90. kuruluş yıldönümünü kutladığını belirterek Türkiye İngiltere ilişkilerinin her alanda giderek güçlendiğini kaydetti. Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde İngiltere olarak desteklerini sürdürdüklerine vurgu yapan Avrupa Bakanı, Avrupa Birliği'ne giriş sürecinin bir yolculuk olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
Bu konuda bizim de uzun bir tecrübemiz var. Bugün de İngiltere olarak Türkiye'nin AB üyeliğine destek vermeye kararlıyız."
Lidington, konuşmasının sonunda Türkçe, "Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun" dedi. Türk mutfağından hazırlanan soğuk ve sıcak mezeler ile tatlıların ikram edildiği resepsiyon yaklaşık 2.5 saat sürdü.