GEÇTİĞİMİZ hafta İngiltere’de yapılan yerel seçimlerde belediye meclisine seçilen Türk asıllı 32 encümen üyesi için davet düzenlendi.
Haftalık Türkçe gazetelerden Londra Gazete’nin evsahipliğinde düzenlenen davete seçimleri kazanan belediye meclis üyelerinin büyük çoğunluğu katılırken, Türkiye'nin  Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Müsteşar Orçun Başaran, KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, İngiltere Kıbrıs Türk Dernekleri Konseyi başkanı Aysın Yılmaz da 100’ü aşkın davetli arasında yer aldı.
Londra Gazete sahibi Yılmaz Özyiğiyit’in evsahipliği yaptığı, Kuzey Londra’daki Kıbrıs Türk Toplum Merkezinde düzenlenen davete, Enfield Belediyesi meclis üyeleri Doğan Delman, Yasemin Brett, Ahmet Öykener, Ahmet Karahasan, Ali Bakır, Suna Hürman, Ersin Çelebi, Turgut Esendağlı, Güney Doğan, Nesimi Erbil, Jansev Cemal, Haringey belediyesinden Ali Demirci, Ali Gül Özbek, Makbule Güneş, Peray Ahmet, Hackney Belediyesi'nden Feryal Demirci, Mete Çoban, Islington belediyesinden Ayşegül Erdoğan katıldı. Büyükelçi Ünal Çeviköz, belediye meclislerine girmeyi başaran Türk asıllı encümen üyelerini kutlayarak, "Bundan sonraki hedef Avam Kamarasına temsilcimizi seçmektir. Bu konuda yol almamız gerekir” dedi.
Haziran ayı sonunda Birleşik Krallık’taki görev süresini doldurup Türkiye’ye döneceğini söyleyen Büyükelçi Çeviköz, şöyle dedi:
"Belediye meclislerine seçilen soydaşlarımız ve vatandaşlarımızı candan tebrik ediyorum. Fevkalade önemli bir dönemde seçildiniz. Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de fevkalade değişiklikler oldu. Irkçı, toplum u bölücü, veya kendi toplumumuzu dışlayan kişilere karşı mücadele edeceksiniz. Başka şekilde davranmanız asla akla gelmez. Belediye meclislerinde iki misli varlığımızı artırdık. Bu başarı sizin bu toplumda kendinizi ne kadar kabul ettirdiğinizin kanıtıdır. Soydaşlarımız ve Türkiyeliler, kendilerini iyice bu topluma entegre olmuş ve saygın hale gelmişlerdir. Bundan sonraki hedef Avam Kamarasına yol almamız olmalıdır. Siyasi hedeflere kendisini hazırlayanların olduğundan eminim. Avam Kamarasında da temsil edilme zamanımız gelmiştir. 4 yıllık görev süremin dolması nedeniyle Haziran sonunda Türkiye’ye dönüyorum. Aranızdan ayrılıyorum. Ancak gözüm ve kulağım burada olacak ve sizlerin başarılarının takipçisi olacağım. Avam Kamarasına seçildiğinizi duyunca bugünün hatırasını gözlerimin önüne getireceğim. Aramızda bulunan eski belediye meclis üyesi ve Avrupa Birliği Kongresi Birleşik Krallık Delegesi Nilgün Canver’in de önümüzdeki dönemde tekrar bu kulvara döneceğini veya başka önemli kulvarlara gireceğinden eminim. Yeniden hepinizi candan tebrik eder, hayırlı olması dileklerimle hepinizi sevgiyle kucaklarım."
KKTC Londra Temsilcisi Oya Tuncalı da daveti düzenleyen Londra Gazetesi sahibi Yılmaz Özyiğit ve yetkililerine teşekkür ederek, yerel seçimlerde Türkiyeli ve Kıbrıslı adayların büyük başarı sergilediğini ve sayılarını bir misli artırdıklarına dikkati çekti. Kazanan 32 kişiyi kutlayan Tuncalı, "Birlik ve beraberlik içinde olursak bu bizim gücümüzün ispatıdır. İnşallah parlamentoya milletvekillerimizi de koyacağımiza inanıyorum. Hangi partiden olursa olsun ortak ülke değer ve menfaatleri doğrultusunda paylaşarak , toplumumuzun ortak değerlerini unutmadan sorunlarının çözümüne çalışacaklarından eminim"  diyerek kazananları kutladı.
Belediye meclis üyeleri içinde en kıdemlisi , bir süre Enfield Belediye başkanlığını da yapan Muhafazakar Partili Doğan Delman ile en genç belediye meclis üyesi 21 yaşındaki Güney Doğan söz aldılar. Doğan Delman, katıldığı beşinci belediye seçimi olduğunu ve Türkçe konuşan toplumun siyasete aktif katılımının olumlu olduğunu belirterek, kazananları kutladı. Delman, 25 yıldır siyasetin içinde bulunduğunu , ilk seçildiğinde 2 Türk asıllı meclis üyesi olarak bu işe başladıklarını, şimdi sayılarının 32’ye bulmasından büyük sevinç duyduğunu kaydetti.
İşçi Partili Güney Doğan 15 yaşından bu yana parti üyesi olduğunu belirterek, elinden geldiği şekilde çalışacağını söyledi. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu başkan ve üyesinin de katıldığı etkinlikte, meclis üyeleri de toplum yararına olan her çalışmada bulunacaklarını kaydettiler, gördükleri destek için teşekkür etti.

(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)