İngiliz hükümetinin Yerel Yönetimler ve Toplumlar Bakanlığı, Londra'nın doğusundaki Newham semtinde yapılması planlanan caminin imar izninin reddedilmesiyle ilgili temyiz başvurusunu kabul etmedi.

18 YILDIR BEKLENİYOR

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Bu karar, yerel konutlarla ilgili endişe ve belediyenin yerel planlamasıyla ilgili yaşanan sorun çerçevesinde verilmiştir. Tüm tarafların sağladığı kanıtlar ve bağımsız yapım denetçisinin tavsiyeleri de göz önünde bulundurulmuştur" vurgusu yapıldı.

İngiltere'deki "Tablighi" isimli cemaat, yaklaşık 18 yıldır Londra'nın doğusunda bulunan 7 hektarlık alana 9 bin kişi kapasiteli bir cami inşa etmek istiyor. Caminin yanında yemekhane ile kütüphane de yapılmak isteniyor.

2007 yılında 250 binden fazla kişi, caminin inşa edilmemesi için başlatılan kampanyaya imza koymuştu. İmza kampanyasında, "İngiltere'deki Hristiyan nüfus, caminin şiddete sebep vereceğini düşünmektedir" ifadeleri kullanılmıştı.

2012 YILINDA REDDEDİLMİŞTİ

Tablighi cemaatinin, cami inşaatı planı 2012 yılında Newham Belediyesi tarafından, caminin büyüklüğü ve bölgedeki trafiği olumsuz etkileyebileceği gerekçesiyle reddedilmişti. Cemaat bu kararı geçen yıl temyize taşımış, ve yaklaşık üç hafta boyunca kamu soruşturması yürütülmüştü.

7 hektarlık alanı 1996 yılında satın alan Tablighi cemaati, özgürlük, demokrasi, sosyal ve dini entegrasyonu savunduğunu bildirse de genç Müslümanları radikalleştirdiği gerekçesiyle sıklıkla eleştiriliyor.