KOSOVA'nın başkenti Priştine'nin merkezinde 2012 yılında meydan düzenleme çalışmaları sırasında keşfedilen tarihi Lokaç Çeşmesi restorasyon çalışmaları tamamlandı.
Restore edilen Lokaç Çeşmesi yeni görünümü ve ışıklandırmayla Priştine’deki Başbakanlık Binası önündeki meydanı süsledi ve halkın uğrak yeri oldu. 2012 yılında keşfedilen Lokaç Çeşmesi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) koordinatörlüğünde yürütülen restorasyon çalışmaları sonucu yenilendi. Restorasyon çalışmalarını tamamlayan Ekol Mimarlık şirketi ekibi, 2 aylık çalışma sırasında harap olan tarihi çeşmenin restorasyonunu yaptı, etrafına ışıklar yerleştirdi ve Türkiye’de özel yaptırılan cam üzerine konuldu. Lokaç çeşmesinin restorasyon çalışmalarını 2 hafta önce Kosova ziyaretinde bulunan Başbakan Yardımcısı Emrulah İşler de yerinde izlemişti. Çeşmenin resmi açılışını, TİKA yetkilileri ve Kosova Kültür Bakanı Memli Krasniç’in yapması bekleniyor.
Kosova’nın başkenti Priştine’nin merkezi İbrahim Rugova Meydanı’nda bulunan Osmanlı döneminde Priştine’de yapılan Lokaç Camisi (Yunus Efendi Camisi) ve onun bir parçası olan Lokaç Çeşmesi 1953 yılında dönemin iktidarı tarafından yıktırılmıştı. Çeşme 2012 yılında şehir meydanı düzenleme çalışmaları sırasında yeniden ortaya çıktı. Caminin ise 16'ncı Yüzyıl ortalarında inşa edildiği tahmin ediliyor.

TK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)
PR