RUSYA Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Cenevre-2 konferansının tarihi ile ilgili yaptığı açıklamada konferansın 22 Ocak’ta yapılmasına karar verildiğini belirterek, "Eğer muhalefetler ülkelerinin sorumluluklarını üstelenselerdi ve her toplantıda şartlar öne sürmeselerdi buna daha önce de karar verilebilirdi. Onlar ülkelerinin geleceğini düşünmek yerine siyasi bencillik yapıyorlar" dedi.
Lavrov, İtalya gezisi sırasında Roma’da yaptığı açıklamasında Suriye sorunun çözülmesi için tarafların oturup anlaşmaya varması gerektiğini belirtti. Rusya, Suriye konulu uluslararası konferansında önemli rol oynuyor. Cenevre konferansına hazırlık süreci Suriye'nin kimyasal silahsızlanma sözü vermesiyle başladı. Hatırlanacağı üzere Suriye, bu kararı Rusya'nın isteğiyle vermiş ve 19 Eylül 2013'de yine Rusya'nın isteğiyle Kimyasal Silahların Yasaklanması Sözleşmesini imzaladı. 24 Ekim 2013'de Suriye yönetimi Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne kimyasal silahların yok edilmesi programının olduğu resmi bir belge gönderdi.
Suriye'nin hazırladığı kimyasal savaş maddelerinin imha planı Eylül ayının sonunda Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü tarafından onaylandı ve Birleşmiş Milletler tarafından da desteklendi. Belge Suriye'deki üretim tesislerinin 1 Kasım tarihine kadar yok edilmesini planlıyordu. 2014 yılının ortasına kadar ise bütün cephaneliklerin kaldırılması planlanıyor. Uzmanlar Suriye'nin bu davranışını Moskova'nın zaferi olduğunu düşünüyor.

SK(SS)