NORVEÇ’te 44 büyük kurtarma botu, 'Deniz ambulansına' çevrildi. 44 metre büyüklüğünde ve saatte 40 km hız yapan ambulans botlar Norveç Kızılhaç'a hediye edildi.
Tjöme ve Hvasser limanlarında kızılhaç kurtarma bölümü yetkililerine teslim edilen botların son teknoloji ile inşa edildikleri ve kabinlerde, bir hastanedeki ameliyat odasında bulunan her türlü malzemenin bulunduğu bildirildi. Üzerinde 100 metre derinlikte arama yapma kabiliyetine sahip mini deniz altının da bulunduğu botların, Norveç kara sularındaki en modern ve en techizatlı kurtarma deniz araçları olduğunu belirten Tjöme Kızılhaç yetkilisi Even Sparre Knudsen, şöyle dedi:
"Deniz ambulanslarında, 100 metreye kadar dalarak arama yapabilecek mini deniz altı, sonar aletleri, sıcaklık arayan FLIR kamera, havai fişek atma sistemi, dalgıç ve kurtarma ekipleri için yer, yangın söndürme aletleri, köpük sistemi, çekme sistemi gibi çok detaylı sistemler bulunuyor. Ambulans botlar hem deniz hastanesi gibi hayat kurtaracak hem de bir bot yada deniz teknesinin yangını durumunda söndürme görevi de üstlenebilecek. Eskiden Vestfol ve Telemarkta kurtarma botlarında sadece kişileri taşımak için bir sedye bulunuyordu. Şimdi ise bu botlar, tam donanımlı ambulans şekline çevrildi."
Yeni Ambulans botların en geç 15 dakika içinde yardıma ulaşabilecekleri öne sürüldü.

FOTOĞRAFLI