GEÇEN Nisan ayında basılan Kuran-ı Kerim'in Danca meali, Danimarkalılar'a ve diğer Müslüman ülkelerin temsilcilerine verilen bir davetle tanıtıldı.
Danimarka Türk Diyanet Vakfı tarafından hazırlanan Kuran-ı Kerim'in Danca meali, Kopenhag'daki Mariot Hotelde verilen davette tanıtıldı. Tanıtım davetine, Müslüman ülkelerin büyükelçileri, Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez, Müsteşarlar, Müşavirler, Danimarka Uyum Bakanlığı yetkilileri, papaz, imam, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı. Danimarka Türk Diyanet Vakfı faaliyetlerini tanıtan vizyon gösterisinin ardından açılış konuşmasını yapan Din Müşaviri ve Danimarka Türk Diyanet Vakfı Başkanı Doç.Dr. Ahmet Onay emeği geçenlere teşekkür ederek Kuran-ı Kerim'in Danca Meali, uzun çalışmalar sonrası hazırlandı. Doç.D. Onay, "23 Nisan'da basıldı ve bugün resmi tanıtımını yaptık. Danca meal sayesinde Danimarkalılar İslam dinini kendi dillerinde öğrenme şansı bulacaklar. İlk baskıda 3 bin adet basılan ve toplam 10 bin adet basılacak Danca mealin ilk baskısında tespit edilen hatalar olursa onlar giderilecek. Tanıtıma gösterilen ilgiden memnunuz."
Büyükelçi Mehmet Dönmez de, yaptığı konuşmada, Soma'daki maden faciasına değindi. Mehmet Dönmez, Danimarka'da karikatür krizinden sonra İslam'a karşı olumsuzluklar görüldüğünü anlatırken, şöyle devam etti:
"Danca mealin, dinimizin esaslarının öğretilmesine katkıda bulunacağına inanıyorum. Bakan Manu Saaren gelemedi ama temsilcisini gönderdi. Böylece Danimarka hükümeti de, basın aracılığı ile toplumun da böyle bir girişimden haberdar olması önemli bir katkı sağlayacaktır."
Danimarka'nın ilk başkenti Olan Roskilde şehri kilisesi papazı Peter Fisher Möller, daha önce Kuran'ı Kerim'in Danca mealinin otorite sahibi olmayan kişiler tarafından hazırlandığını ancak ilk kez otorite sahibi bir kurum tarafından hazırlandığını belirterek, "Ben Kuran'ı tanıyorum. Ama ilk kez bir otorite tarafından hazırlanan Danca meal, toplumlar arasındaki diyalogun artmasına ve Danimarka halkının İslam dinini tanımasına katkıda bulunacaktır. Bu meal, ortak hazırladığımız bir eser. İlk etapta, Kuran neyi emrediyor onu öğrenmek gerekir, tıpkı İncil'deki gibi" dedi.
Tanıtımdan sonra. Mealin hazırlanmasında emeği geçenlere ödülleri Büyükelçi Mehmet Dönmez tarafından verildi, davetlilere Kuran'ı Kerim'in Danca meali dağıtıldı.
 

ÜT(GE/İD) (FOTOĞRAFLI)