KOSOVA’da bölünmüş kent Mitroviça’nın güneyinde yani Müslüman bölümünde yapımı tamamlanan 4 bin kapasiteli Bayrampaşa İsa Bey Camii, düzenlenen törenle ibadete açıldı. Aynı anda 4 bin kişiye ibadet etme imkanı sağlayan cami, Kosova’da Müslümanlar'ın en büyük ibaret yeri oldu. Cami İstanbul Bayrampaşa belediyesi tarafından yaptırıldı.
Geleneksel dokusu ve mimarisi ile ön plana çıkan Mitroviça Bayrampaşa İsa Bey Camii, düzenlenen açılış programının ardından dualar eşliğinde açıldı. Toplam 2 bin 500 metrekare alana inşa edilen cami, 48 metre yüksekliğinde 2 görkemli minareye sahip. 2 yıldan az süren inşat çalışmalarının ardından caminin açılış töreni Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava, TİKA Başkan Yardımcısı Ali Maskan, Bayrampaşa ile Mitroviça Belediye Başkanları ile yüzlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleşti. Kuran-ı Kerim tilaveti ile başlayan törende, burada bir medeniyetin farklı zenginliklerini bir arada yaşadıklarını belirten Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Bu toprakların bu güzel insanlarının dünyaya bir medeniyetin zenginliklerini sunduğunu kaydetti. Müezzinoğlu, şöyle dedi:
"Hak ve adalet medeniyetinin, ilim ve irfan medeniyetinin, sevgi ve hoşgörü medeniyetinin, barış ve huzur medeniyetinin zenginliklerini bu topraklardan dünyaya sunan bir anlayışın mensuplarıyız bizler."
Gençlere seslenen Bakan Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"Asla umutsuz asla karamsar olmayınız. İman ettiğiniz Rabbinizden sonra arkanızda ve yanınızda büyük bir millet var ve kardeşleriniz var. Birlik ve beraberliğimiz, kardeşlik duygularımız bizi yeniden daha güçlü, geleceğe umutla bakan, güvenle bakan noktalara getirecek ve bizlere düşmanlık yapanlara da, onlara iyilikle, güzellikle, sevgiyle, hoşgörüyle hizmet etme anlayışıyla, hizmet eden bir yapıyı inşallah yeniden bu topraklarda da yaşatacağız."
Törene katılan Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr. Mehmet Görmez de Kosova’nın arkasında büyük bir kültür, büyük bir medeniyetin olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Kosova öyle başkalarının onayına ihtiyaç duyacak bir ülke değildir. Benim bugün kalben sevincim sadece camilerin yapılması değil, kalben en büyük huzurum, en büyük sevincim bütün bu camileri artık Kosova’da genç kuşakların doldurmaya başlamasıdır. Allah bu camileri gençsiz bırakmasın, Çünkü camilerimiz bizim hem ibadet mekanımız, hem bilgi mekanımız, biz orada Rabbimiz kitabını, peygamberini öğreniriz, hem birlik mekanımızdır." Görmez, camilerin özgürlüğün ve bağımsızlığın simgeleri olduğunu kaydetti.
Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da törende yaptığı konuşmada, her insanın en büyük değerlerinden birinin iman olduğunu, Allah’a inanmak olduğunu belirterek camilerin bu konuda Allah’ın bir evi olarak rolünün büyük olduğunu söyledi. Bakan Yağcılar değerlere yeni değer katacak caminin yapımında emeği geçen herkese teşekkürlerini ifade etti.
Kosova İslam Birliği Başkanı Naim Tırnava da yaptığı konuşmada, Türkiye devleti, hükümeti ile halkı, Diyanet İşleri ve diğer kurumlarla birlikte, savaş döneminde olduğu gibi şimdi de Kosova’yı her aşamada ve her alanda, siyasi, kültür, din ve ekonomik alanlarda gönülden destekleyerek yardım sağlamasından dolayı şükranlarını ifade etti. Yapılan konuşmalar ardından , törene katılanlar hizmete açılan cami içinde ve avlusunda Cuma namazını kıldı. İbadete açılan İsa Bey camisindeki ezan sesleri bundan böyle , Mitroviça’nın Sırp bölümünde yaşayan Müslümanlara da ulaşmış olacak .

FOTOĞRAFLI