KOSOVA devletinin kabulünün bir göstergesi olarak, yapılan son yerel seçimlere katılmayı kabul eden Kosovalı Sırplar bundan Kosova bağımsızlığı konusunda tutumlarında değişiklik olmadığını vurgulamaktan kaçınmıyor.

Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen ve Avrupa Parlamentosu Kosova Raportörü Ulrike Lunaçek'in başkanlığında gerçekleşen Kosova ve Diyalog konulu toplantıya, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ile yeni seçilen Kuzey Mitroviça belediye başkanı Kırstimir Pantiç de katıldı. Toplantıdaki olumlu ve yapıcı havaya, Kuzey Mitroviça Belediye Başkanlığını kazanan Kırstimir Pantiç'in konuşması gölge düşürdü .

Kosova Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, tartışmalar süresince sesiz kalan Kırtimir Pantiç’in, toplantının sonunda, Avrupa Parlamentosu Kosova Raportörü Ulrike Lunaçek'e seslenerek Ben açıkça size iki şey söylemek istiyorum Hiçbir zaman kuzeyde Kosova bayrağını göremeyeceksiniz ve hiçbir zaman Kosova bağımsızlığını kabul etmeyeceğiz dediği belirtildi. Pantiç’in bu konuşmasını hem Avrupa Parlamentosu hem de Kosova Cumhurbaşkanlığı sert bir dille kınadı .

BAKAN RECEPİ: SIRP BELEDİYE BAŞKANLARI KOSOVA YASALARINA UYMALI

Kosova İçişleri Bakanı Bayram Recepi, yerel seçimlerde kazanan dokuz Sırp belediye başkanının, Kosova Cumhuriyeti’nde tüm belediyeler için uygulanan kurallara uymaları gerektiğini söyledi. Recepi, 'Srpska' Listesi Kuzey Mitroviça belediye başkanı Kırstimir Pantiç’in, vatandaş temsilcisi olduğunu hatırlattı.

Recepi, “Kosova Hükümeti uluslararası camiayla birlikte merkezi düzeyde bu temsilcilerden işbirliği ve yapıcı yaklaşım beklemektedir ve bütün Sırp belediyelerinde Kosova Cumhuriyeti bayrağının dalgalanması şarttır” dedi. Recepi,  sabotajın hiç kimsenin ve Pantiç’in de çıkarına olmayacağını söyledi.

Kosova’da yeni seçilen belediye başkanları 6 Ocak 2014 tarihinde yapılacak and içme töreninden sonra göreve başlayacak. Bu arada Sırp belediye başkanlarının Kosova bayrağının önünde and içip içmeyeceği merakla bekleniyor. TK(SSA)