KOSOVA Kurtuluş Ordusu (UÇK) Destanı kutlamaları kapsamında ülkenin orta kesimindeki Prekaz'da düzenlenen anma törenine Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Başbakanı Haşim Taçi, Bakanlar ve diğer üst düzey yetkililer katıldı. Prekaz Köyü'ndeki 'Adem Yaşari' Anı Merkezi'ni ziyaret eden Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ve Başbakan Haşim Taçi, UÇK kurucusu Adem Yaşari’nin mezarı önünde saygı duruşunda bulundu, mezarlara çelek koydu.
"UÇK SAVAŞI KOSOVA DEVLETİ'NİN TEMELİDİR"
Cumhurbaşkanı Yahyaga, UÇK’nın şanlı savaşı ve UÇK kurcusu efsanevi komutanı Adem Yaşari'nin eseri ile birlikte Yaşari ailesinin fedakarlığı ile özgürlük için hayatlarını verenlerin tümünün Kosova’nın egemen ve bağımsız devletinin temeli olduğunu söyledi.
Başbakan Haşim Taçi ise, Kosova özgürlüğü için şehit düşenlerin ve Yaşari ailesinin fedakarlığından takdirle söz etti. Başbakan Taçi, şöyle devam etti:
"Gelecek için enerji, ümit, iyimserlik ve güven almak için burada bulunuyoruz; bugün yakın bir gelecekte Kosova’nın NATO, Avrupa Birliği ve hatta Birleşmiş Milletler Örgütünün onurlu ve hakedilen üyeliğine sahip olması için birlikte çalışmamız gerekecektir."
PREKAZ'DA 16 YIL ÖNCE NELER OLDU?
Adem Yaşari kardeşleri ile birlikte Kosova Kurtuluş Ordusu UÇK'yı kurarak Sırp askeriyle savaşdı. Adem Yaşari'nin komutanlığında UÇK birliklerinin Sırp ordusunu büyük kayıplara uğratması nedeniyle 5-7 Mart'ta Sırp askerleri Prekaz köyünde içerisinde Adem Yaşari ve ailesinin bulduğu evi kuşattı. İki gün süren saldırı sonucunda Kosova Kurtuluş Ordusu'nun kurucusu Adem Yaşari ve ailesinin 52'i üyesi 7 Mart 1998'de hayatını kaybetti. Ülkenin bağımsızlığının sembolü olan Adem Yaşari'nin ismi Kosova'da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde saygıyla anıldı. Adem Yaşari'nin ve ailesinin savaşı ve ölümü Kosova'nın bağımsızlığına yol açtı.

TK(AÖ/İD)