Turan KASAP / PRİŞTİNE, (KOSOVA), () - KOSOVA'da 3 gün süren Kosova Kurtuluş Ordusu (UÇK) Destanı kutlamaları ülkenin orta kesimindeki Prekaz'da düzenlenen ve 10 bine yakın kişinin katıldığı 'Alevler Gecesi' ile sabahnın erken satlerinde sona erdi.

Sırp asker ve polislerinin, 6-8 Mart 1998'de Prekaz köyünde, aralarında UÇK kurucusu, komutanı Adem Yaşari'nin ve ailesinin 52 üyesinin öldürüldüğü katliamın 16'ıncı yıl dönümü nedeniyle düzenlenen 'Alevler Gecesi' anma töreninde 10 bine yakın kişi hazır bulundu. Akşam saatlerinde başlayan ve sabahının erken satlerine kadar süren, Prekaz köyündeki Adem Yaşari'nin ve 52 Yaşari ailesinin anıtları önünde 52 meşale yakıldı. Kosova Güvenlik Gücü mensupları ve gençler nöbet tuttu. Binlerce kişi şehitlerin anıtları önünde saygı duruşunda bulundu. 6-8 Mart katliamını anımsatan büyük alevler Prekaz'ın dört bir yanında yakıldı. Anma töreni çerçevesinde düzenlenen konsere katılan Kosova'nın başta gelen ses sanatçılar ve folklor grupları şarkı ve oyunlarıyla Prekaz katliamını dile getirdiler.

ADEM YAŞARİ VE AİLESİNİN KATLEDİLMESİ KOSOVA'NIN BAĞIMSIZLIK YOLUNU AÇTI 

Adem Yaşari kardeşleri ile birlikte Kosova Kurtuluş Ordusu UÇK'yı kurarak Sırp askeriyle savaştı. Adem Yaşari'nin komutanlığında UÇK birliklerinin Sırp ordusunu büyük kayıplara uğratması nedeniyle 5-7 Mart'ta Sırp askerleri Prekaz köyünde içerisinde Adem Yaşari ve ailesinin bulduğu evi kuşattı. İki gün süren saldırı sonucunda Kosova Kurtuluş Ordusu'nun kurucusu Adem Yaşari ve ailesinin 52 üyesi 7 Mart 1998'de hayatını kaybetti. Ülkenin bağımsızlığının sembolü olan Adem Yaşari'nin ismi Kosova'da ve dünyanın çeşitli ülkelerinde saygıyla anıldı. Adem Yaşari'nin ve ailesinin savaşı ve ölümü Kosova'nın bağımsızlığına yol açtı.

TK(SSA)