KOSOVA'da, kişisel belgelerin Türkçe verilmesine ilişkin uzun süreden bu yana verilen mücadele başarıyla sonuçlanmak üzere. Nisan ayında Kosova genelinde kişisel belgeler Türkçe de verilecek. Kimlik kartlarının Türkçe verilmesi ile birlikte kişisel belgelerin de Türkçe çıkarılacak olması, tarihi gelişme olarak nitelendirildi.
Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Milletvekili Enis Kervan ve Kosova Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı ve KDTP Priştine Şubesi Başkanı Cüneyt Ustaibo, Sivil Kayıtlar Merkezi’ne yaptıkları ziyaret sırasında bundan sonra kişisel belgelerin Türkçe çıkarılacağını söyledi. Ziyaret sırasında yapılan görüşmede, Türkçe’nin yasalara uygun şekilde kullanılması için uzun yıllar mücadele veren milletvekili Enis Kervan ve Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo’ya, Kosova İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Sivil Kayıtlar Departmanı Müdürü Besim Yonuzay tarafından, Türkçe’nin de yer aldığı kişisel belgelerin çıkarılmasına yönelik çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Çalışmaların yakın bir tarihte sona ereceğini kaydeden Yonuzay, konuklara Türkçe kişisel belgelerin örneklerini de verdi. Yonuzay, Türkçe belgelerin hazırlık aşamasında Türkiye Büyükelçiliği’nin de katkıları olduğunu söyledi. Kervan ile Ustaibo, Türkçe konusunda Sivil Kayıt Departmanı’nın çalışmalarını memnuniyetle karşıladı. Samimi geçen görüşme ardından Besim Yonuzay ile görüşmesini değerlendiren milletvekili Enis Kervan, ’ya yaptığı açıklamada, amaçlarının Prizren, Mamuşa, Gilan, Priştine, Mitroviça ve Vıçıtırın gibi belediyelerde tüm belgelerin Türkçe verilmesi olduğunu söyledi. Kervan, "Genel müdüre talebimizi ilettik. İnşallah Mart veya en geç Nisan ayında doğum belgesinden, nikah belgesine kadar tüm belgeler Türk dilinde de verilecek" dedi. Bakan Yardımcısı Cüneyt Ustaibo yaptığı açıklamada, şöyle devam etti:
"Mücadelemiz öncelikle kimlik kartlarının Türkçe verilmesi içindi. Şimdi de doğum belgelerinin, kişisel veri belgesi, nikah belgesi gibi belgelerin Türkçe olmasıyla ilgili görüşmeleri gerçekleştirdik. Enis Bey’in dediği gibi başta Priştine olmak üzere, diğer belediyelerde de bu evraklar Türkçe olacak."