KOSOVA’da siyasi partilerin yeni parlamento seçimlerine gidilmesine karşı çıkmasına rağmen, siyasi gelişmelerin gidişatının, olağanüstü genel seçimlere işaret ettiğine dikkat çekildi.
Siyasi analistler, Kosova Anayasa Mahkemesi’nin, Haşim Taçi’nin Kosova Demokratik Partisi PDK’yı haklı bulması ve LDK lideri İsa Mustafa’nın meclis başkanlığına seçilmesini iptal etmesi kararının, ülkenin içinde bulunduğu siyasi çıkmazın aşılmasında yetersiz kalacağını belirtti. Yeni seçimlere gidilmesinin ülkenin çıkarlarına uygun olmadığına vurgu yapan siyasi analistler, Kosova Anayasa Mahkemesi tarafından alınan kararın, yeni seçimlere gidilmesi için kapıları araladığına değindi. 5 milyon Euro’ya mal olacak yeni seçimlerin, Kosova’da yeni kurumların oluşturulmasını 4-5 ay geciktireceğine inanılıyor.
Kosova Ticaret Odası Başkanı Safet Gırcaliyu düzenlediği basın toplantısında ülkesindeki siyasi krizin ağır ekonomik durumu daha da ağırlaştırdığını belirtti. Gırcaliyu, siyasi kriz nedeniyle ekonominin gerilemeyi sürdürmesine karşın, siyasetçilerin halen iktidarı ele geçirmek için mücadele etmekle olduklarını söyledi. Gıracaliyu en kısa zamanda Kosova Meclisi ve Kosova Hükümeti kurulmadığı takdirde mevcut ekonomik durumun Kosova’nın sosyal refahını tehdit edeceğini ve sosyal patlamaya neden olabileceğini bildirdi.

FOTOĞRAFLI