KOSOVA'da Ortodoks Noel bayramı kutlamaları olaylı başladı. Başkent Priştine’ye 80 kilometre uzaklıktaki Cakova kentindeki kiliseye Ortodoks Noeli ayinine katılmak üzere Sırbistan'dan gelen 2 otobüs, düzenlenen protestolarla durduruldu.

Yakova’daki Ortodoks Kilisesi önünde toplanan 'Ağlayan Anneler Örgütü' ve eski UÇK mensupları burada Sırbistan Devlet Bakanı Aleksandar Vullin’in Ortodoks Noeli için Cakova’ya gelme talebini protesto etti. 'Ağlayan Anneler Örgütü' üyeleri ve eski UÇK mensupları Sırplarla dolu otobüsü taş yağmuruna tuttu, kiliseye giden yolları kapattı. Olaya müdahale eden Kosova Polisi 7 kişiyi tutukladı. Sırbistan'dan gelen 2 otobüs polis eşliğinde Sırbistan'a döndü. Cakova Belediye Başkanı Mimoza Kusari Lila protestocuların yanına giderek, Vulin’in ziyaretine izin verilmediğini söyledi. Lila, savaş zamanında yaşananları anarak, Arnavut halkının misafirperver olduğunu ancak Vulin’i misafir etmeye henüz hazır olmadıklarını kaydetti. “Vulin’nin Cakova’ya geleceğini açıklamasnını aradından yaşadığınız endişeyi anlıyorum” diyen Lila, ısrarların ardından Sırp yetkililnin gelmekten vazgeçtiğini kaydetti. Bu konuşmadan sonra protesto sona erdi.

ORTODOKS NOEL BAYRAMI AKŞAM TÖRENİ GRAÇANİTSA MANASTIRI’NDA DÜZENLENDİ

Kosova'daki Ortodoks Noel bayramı akşam ayini, başkent Priştine yakınlarındaki Sırp Ortodoks Kilisesi'ne bağlı Graçanitsa Manastırı'nda düzenlendi. Raşka-Prizren bölgesinin Piskoposu Teodosiye'nin yönettiği ayine yaklaşık 500 Ortodoks Hıristiyan katıldı. Ayinde yaptığı konuşmada Piskopos Teodosiye, her yerde barış ve mutluluk olmasını dileyerek, Kosova'da yaşayan tüm Sırplardan "bulundukları topraklarda kalmalarını" istedi. Teodosiye, Kosova'dan ayrılan Sırpların ise geri dönmeleri için çağrıda bulundu. Teodosiye bu sırada Cakova kentindeki protestoları da kınadı.

Kosovanın kuzeyinde ise Sırplar, Ortodoks noelini müzik eşliğinde kutladılar. Bu sırada , Kuzeydeki Sıplar Sırbistan Bayrağını dalgalandırarak, milliyetçi şarkılar söyledi. Ortodoks Noeli merkezi ayinleri ise Graçanitsa , Deçanda düzenlenecek . Ayinlere Sırp bakanlar da katılacak.  Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga ve Başbakan Haşim Taçi yayınladıkları mesajla Kosovalı Sırpların Ortodos Noel bayramını kutladılar . Kosovada Ortodoks Noel bayramı resmi bayram olduğu için 7 Ocak tarihinde resmi kurumlar çalışmıyor.