KOSOVA’da 1998-99 yıllarındaki savaşta kayıplara karışan 1700 kişinin akıbetinin hala bilinmemesi nedeniyle, '30 Ağustos Dünya Kayıplar Günü' nedeniyle başkent Priştine'de eylem düzelendi.
Kosova İnsan Hakları Gençlik Girişimi, düzenlediği eylemde Rahibe Teresa Meydanı'nda alarmlı saatlerle 1700 ve soru işareti yazdı ve saat 12.00’de alarmlar çalmaya başladı. İlk kez böyle bir eylemin düzenlenmesi büyük yankı yaratırken, saatlerden çalan alarmlar kayıp kişilerin yakınları ve eyleme katılanların gözyaşı dökmesine neden oldu. Kosova İnsan Hakları Gençlik Girişimi Başkanı Yardımcı Liridona Spahiyi, kayıp aile yakınlarının adaletten yoksun kaldıklarını ve yakınlarının nerede olduklarını bilme hakkının ellerinden alındığını anlatırken şöyle dedi:
"Bugün 1700 kayıp kişinin ailesi gözyaşı dökerken, bu kişilerin akıbeti belli oluncaya kadar, Kosova’da savaş yaraları kapanmayacaktır. Buna dikkat çekmek için saatlerdeki alarmları açtık. Çünkü var olan durum alarm verici."
Spahiyi, Kosova Hükümeti'nin bu konuda yetersiz kaldığını, gerçeği gizlediğini öne sürerek uluslararası kurumlardan yardım istedi. Eylemde çok sayıda kayıp aile yakını da hazır bulundu. Kosova’nın diğer yerlerinde de kayıp kişiler günü nedeniyle çeşitli eylemler düzenlendi.

FOTOĞRAFLI