KOSOVA'da Priştine Üniversitesi Kampusu'nda bulunan Miloseviç’in yaptırdığı kilisenin yıkılması konusu Kosova’da tartışmalara neden oldu.
Priştine Üniversitesi Kampusu'ndaki kilise, üniversitenin genişlemesine engel oluyor. Kosovalı gençlerin fakültelere kayıt olma istekleri her geçen yıl artıyor. Bu nedenle Kosova Eğitim Bakanlığı 5 yıl önce, 4 yeni eğitim binası inşa edeceklerini açıkladı. Binaların yapımı için maddi olanak sağlandı. Ancak, 1990 yılında Miloseviç tarafından yapılan kilisenin yıkımı, uluslararası kurumlar tarafından engellendi. Bakanlık, bu sorunu çözmek ve kiliseyi yıktırmak için Uluslararası İnsan Hakları Mahkemesine başvurmasına rağmen sonuç alamadı ve konuyu Başbakan Haşim Taçi’ye sevk etti.
Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Priştine Üniversitesi arazisinde en kısa zamanda, eğitim binalarının inşa edileceğini ifade ederken, Priştine Üniversitesi kampusunda Miloçeviç tarafından, Sırp Ortodoks Kilisesi’nin inşa edilmesinin korkunç bir hareket olduğunu söyledi. Taçi, yapımı tamamlanmamış kilisenin Slobodan Miloşeviç döneminin eseri olduğunu anımsattı. Başbakan Taçi, şöyle dedi:
"Şu anda genel seçimler için hazırlanmaktayız, seçimlerden hemen sonra tamamlanmış kilisenin yıktırılması konusu gündeme gelecek ilk ödevlerimizden biri olacak."
Priştine Üniversitesi Kampusu içinde yapımı tamamlanan kilisenin yıktırılması konusunu Kosova Çevre Bakanı Dardan Gaşi, Kosova’daki AB temsilcisi Daniel Zbogar ile de görüştü. Görüşme sırasında Bakan Gaşi, 1990 yılında kampusteki kilisenin ruhsatsız inşa edildiğini ve yıkılmasının gerekli olduğunu söyledi.
AB Kosova sorumlusu Zbogar, kilisenin yıkılması halinde , Kosova’daki Sırpların ayaklanacaklarına işaret ederken, bu konun mahkemeye taşınmasını önerdi. Çevre Bakanı Dardan Gaşi de kiliseyle ilgili tüm evrakları toplayarak’ Eulex’ mahkemesine sundu . Mahkemeden çıkacak karar merakla bekleniyor.

TK(AÖ/İD) (FOTOĞRAFLI)