KOSOVA Meclisi’ndeki azınlık topluluklarının milletvekilleri, 'Garanti edilmiş sandalye uygulamasının' 2 dönem daha devam etmesi için AB Büyükelçileri’nden ve Türkiye Büyükelçisi Songül Ozan’dan destek istedi.
Kosova’da, aralarında Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan’ın da hazır bulunduğu, İngiltere, Almanya, Noveç, Fransa, Holanda ve Avrupa Birliği’nin Kosova’yı tanıyan diğer birçok ülkesinin Büyükelçisi ile toplantı düzenleyen milletvekilleri, garanti edilmiş milletvekili kontenjanın devam etmesi için destek istedi. Azınlık toplulukları Bakanlarının da katıldığı toplantıda, Kosova’nın istikbali, devlet yapılanması ve demkorasinin pekişmesi için Kosova meclisinde söz konusu uygulamanın '4+4' yıl olmak üzere 2 dönem daha devam etmesi istemi savunuldu. Toplantı ardından Türk, Boşnak, Sırp, Roman, Goralı, Aşkali ve Mısırlı milletvekillleri adına açıklama yapan Sırp kökenli Kosova Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Nenad Raşiç, Ahtisaari planı ile 2 dönem süren ve gözetimli bağımsızlığının sona ermesiyle birlikte azınlıktaki topluluk milletvekillerine garanti edilen 20 milletvekili sandaylesi artı oylarla kazanılan milletvekili sandalyesi uygulamasının gelecek yıl yapılacak seçimlerde sona ermesi nedeniyle endişe duyduklarını belirterek, bu uygulamanın 2 dönem daha devam etmesinin öneminden konuştu. Kosova’daki yabancı ülkelerin büyükelçilerine, bu uygulamanın gerekçe ve yararlarını açıkladıklarını kaydeden Bakan Raşiç, şöyle dedi:
"Kosova’nın hepimizin olduğunu, olgun tavır ve kararlarımızla bütün dünyaya gösterdik. Azınlık milletvekilleri olarak, Kosova’nın bağımsızlığı ve devlet yapılanmasına katkımız geçti. Bu uygulamanın devam etmesini hakediyoruz ve Arnavut partilerinden destek bekliyoruz."
Kosova Meclisi’nde Türk, Boşnak, Goralı ve Roman milletvekillerinden oluşan 6+ parlamento grubu başkanı Kosova Türk Demokratik Partisi (KDTP) milletvekili Müfera Şinik, milletvekili kontenjanı konusunda aylardan bu yana buna benzer toplantılar yaptıklarını söyledi. Şinik, şöyle dedi:
"Garanti edilmiş ve tahsis edilmiş milletvekilleri sandalyeleri konusundaki uygulama, iki dönem garantili idi. Bu uygulamanın iki dönem daha uzamasını istememizden dolayı AB ülkeleri büyükelçileri ile Türkiye Büyükelçisi ile birlikte, Arnavut olmayan Bakan ve milletvekilleri ile beraber girişimlerimiz aylardır devam ediyor. Bu akşam yapmış olduğumuz toplantıda biz destek istedik. Çünkü bugüne kadar Arnavut partileri liderlerinden de destek istedik. Şimdi de bu ülkelerin büyükelçilerinden destek istedik.  Büyüklçilerden yüzde 100 olmasa da bir destek aldık diyebiliriz. Ama tam desteği bizim Kosova’da yaşayan diğer topluluklarla birlikte Arnavut milletvekillerinin mecliste oylarıyla alacağımıza inanmaktayız."