SIRP Ordusu'na karşı 1999 yılında savaşan Kosova Kurtuluş Ordusu’nun (UÇK) bir mensubu daha intihar etti. Böylece son 10 yılda intihar eden asker sayısı 45’e ulaştı.
‘Koha Ditore’ gazetesinde 10 yıl önce işsiz kalınca ailesine iyi yaşam koşullarını temin edemeyince ağır psikolojik duruma düşen UÇK askerinin intihar etmeden önce yazdığı mektup yayınlandı. UÇK askerinin eşine yazdığı mektupta şu ifadeler yer aldı:
"Ben yanında olsam da olmasam da, sen çocukları kendin büyütüyorsun. Yardım edecek yerde, ben çoktandır size sadece yük olmaktan başka bir şey yapamıyorum."
Sırp Ordusuna karşı 15 yıl önce savaşan UÇK askerleri, Kosova’yı bağımsızlığa ulaştırmalarına rağmen zor şartlar altında yaşıyor. Savaş gazisi ilan edilmelerine karşın, savaş gazileri yasası henüz onaylanmadığı için hiçbir hakka sahip olamayan eski UÇK askerlerinin çoğu açlık sınırında yaşamını sürdürüyor. Bulundukları durum nedeniyle ailelerine daha iyi yaşam koşullarını temin edemeyen ve ağır psikolojik sorunlar yaşayan 45 UÇK askeri son 10 yılda intihar etti.
UÇK Savaş Gazileri Derneği, Ocak ayının sonuna kadar Meclis’ten savaş gazilerine ait yasa çıkmadığı takdirde başkent Priştine’de büyük protestolar düzenleyeceklerini ardından açıklık grevine geçeceklerini bildirdi. Açıklamada, savaş gazilerinin intihar etmek için savaşmadıkları, hür bir yaşam, ailesini geçindirmek için savaştıkları vurgulandı.