KOSOVA, bağımsızlık ilanı kararı ardından bugün ikinci kez erken genel seçimler için sandık başına gitti.
TSİ sabah 08.00'den itibaren 1 milyon 782 bin seçmen, 120 sandalyeli meclisin üyelerini belirlemek için oy kullanmaya başladı. Kosovalı Türkleri bu yıl ilk kez iki Türk siyasi parti temsil etti. Yerel seçimlerin ardından ilk kez genel seçimler için sandığa giden 30 parti arasında bulunan Kosova Türk Adalet Partisi (KTAP), seçimlerden umutlu olduklarını söyledi. 23 milletvekili adayı ile 10 günden bu yana süren seçim kampanyası kapsamında değişik kampanyalar düzenleyen KTAP Genel Başkanı ve Mamuşa Belediyesi Başkanı Arif Bütüç, beklentilerinin en az 1 milletvekili olduklarını söyledi.
Mamuşa'daki Anadolu İlköğretim Okulu'nda oyunu kullanan KTAP Genel Başkanı Arif Bütüç, partisinin kısa zamanda önemli adımlar attığını ve 1 milletvekili çıkaracaklarını söyledi. Mamuşalı seçmen de, siyasilerden daha çok başarı beklediklerini söyledi. KTAP, Kasım ayında gerçekleşen yerel seçimlerde Mamuşa'da oyların yüzde 50'sinden fazlasını almıştı. 
Seçimlerde 30 parti yer aldı. Bunlardan 18’i siyasi parti, 7’si halk girişimi, 4’ü koalisyon ve 1 de bağımsız aday bulunuyor. 30 siyasi oluşum arasında, Arnavut partilerinin yanı sıra, Türk, Sırp, Boşnak ve diğer azınlık partileri yarışıyor. Seçimlerde tüm siyasi partilerden bin 235 milletvekili adayı Meclis'e girebilmek için yarışacak. 1 milyon 782 bin 54 seçmenin ise sandık başına gitmesi bekleniyor.
Kamuoyu yoklamaları, eski Başbakan Haşim Taçi'nin başında bulunduğu Kosova Demokratik Partisi PDK'yı favori gösteriyor. İkinci sırada ise merhum İbrahim Rugova'nın kurmuş olduğu, İsa Mustafa'nın önderliğindeki Kosova Demokratik Birliği LDK'nın yer alacağı tahmin ediliyor.
Seçimleri yerli ve yabancı yaklaşık 30 bin gözlemci takip ediyor. 5 bin Kosova polisinin görevlendirildiği seçimlerde oy kullanma işleminin TSİ 20.00'de sona ermesi bekleniyor. Bu arada Kosova medyalarında saat başı, vatandaşların oylarını nasıl kullanacakları spotu yayınlanıyor.
"MAHİR YAĞCILAR OYUNU KULLANDI"
Kosova'da 10 gün süren seçim kampanyası ardından Kosova bugün sandık başına gitti. Bağımsızlık ilanı sonrası ikinci kez genel seçimler için sandığa giden Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP), 50 milletvekili adayı ile Meclis'ten 2 milletvekili çıkarmayı bekliyor. 10 günlük seçim kampanyası maratonu ardından, bugün Prizren'deki 17 Kasım İlköğretim Okulu'nda oyunu kullanan Mahir Yağcılar, KDTP'nin 2 milletvekili çıkaracağını söyledi. 'ya açıklamalarda bulunan Yağcılar, seçimlerin başarılı geçtiğini söyledi. Vatandaşlar da, Meclis'e girecek olan siyasilerden beklentilerini dile getirdi.

ET(AÖ/İD)