KOSOVA'da Türk ile Arnavut kadınlarının el işlemelerini sergiledikleri, Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde açılan sergi, yoğun ilgi gördü.
Kosova’nın Gilan kentinde 12 yıl önce kurulan 'Fidan' Türk ve Arnavut Kadınlar Derneği tarafından açılan sergide, yıllar önce işlenmiş ve çeyiz sandıklardan çıkarılmış el işlemesi eşyalar yer aldı. 'Sandıkları Açıyoruz' adı verilen el işlemeleri sergisine, Kosova’nın Priştine, Prizren, Gilan ve diğer şehirlerinden çok sayıda kadın katıldı.
Sandıklarımızı Açıyoruz projesi çerçevesinde Kosova’nın bazı şehirlerinde 3 aydan bu yana sergi açtıklarını belirten Fidan Derneği Başkanı Nuray Osmani yaptığı açıklamada, amaçlarının hanımların eski eşyaları, küflenmeye yüz tutmuş eşyaların sandıklardan çıkarılıp havalandırılması ve bunları yeniden kullanılır hale getirmek olduğunu söyledi.
Serginin açılış programında konuşan Priştine Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Sadullah Yılmaz da, Fidan Türk ve Arnavut Kadınlar Derneğinin organize ettiği el emeği göz nuru eserlerin ve geçmişten günümüze kadar nakışla işlenmiş eşyaların gün yüzüne çıkartılmasının kendilerini son derece mutlu ettiğini belirtterek bu tür faaliyetleri Yunus Emre Merkezi olarak destekleyeceklerini kaydetti.
Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan yaptığı konuşmada, bir toplumun kadınlar üzerinde yükseldiğini hatırlatarak, "Kadınların etkin olmadığı hiçbir toplum gelişemiyor. Türkiye’de, Kosova’da bütün dünyada, aktif kadın toplulukları, ülkelerini ilerletmek için, geliştirmek için öncü rol oynuyor. O sebeple sizlerin de üretken kadın olarak toplumda birer anne, birey, kızkardeş, kız çocuğu gibi önemli roller üstlenerek, ama en önemlisi eğitime ve ekonomiye üretken birer birey olarak katkıda bulunarak bu toplumda rol almanız hakikatten çok saygı değer, takdire şayan bir örnektir" ifadelerini kullandı.
Serginin açılışı vesilesiyle düzenlenen programın devamında “Kosova’nın Sesleri” Derneği tarafından konser verildi. Kosova’nın ünlü Türk ses sanatçılarının yer aldığı konserde kadınlar doyasıya eğlendi. TK(AÖ/İD)