KOSOVA Down Sendromu Derneği’nin, Kosova’da Dünya Down Sendromu Günü’nde düzenlediği etkinliklere Down Sendromlu çocuklar ve ebevynlerinin protestosu damgasını vurdu. Priştine’de düzenlenen protesto gösterisinde, “Ayrımcılığa son, o benim çocuğum” sloganları atıldı.
Kosova Başbakanlık ve Kosova Meclisi binası önüne kadar yürüyen Down Sendromlu çocuklar ve aileleri, Kosova’da Down Sendromlu bireylerin hala ayrımcılık ve önyargı ile karşı karşıya kaldıklarını belirttiler. Kosova Down Sendromu örgütü müdür yardımcısı Sebahat Beçiri, toplam sayısı 716 olan down sendromlu çocuklara kurumsal şartlar sağlanmadığını, son 3 yıl içinde ameliyat için yabancı ülkelere gönderilemeyen 25 down sendromlu çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi. Kosova’da her yıl sayısı 30 ile 35 arasında değişen down sendromlu çocuğun doğmasının kaygı verici olduğuna işaret eden Sebahat Beçiri, “eğitimden, geceleri nöbet tutan annelerin haklarına kadar, down sendromlu çocukların hakları yasalarla korunmalıdır” şeklinde konuştu.
CUMHURBAŞKANI YAHYAGA , DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARA CUMHURBAŞKANLIK FONUNDAN MADDİ DESTEK VAAT ETTİ
Down Sendromlu çocukların protestoları ardından, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Yahyaga, Down Sendromlu çocuklardan oluşan bir grubu kabul etti. Bu görüşmede “One to One Children’s Fund” Genel Müdürü Liridona Zogay, OPFFAKOS Müdürü Aziz Nişori ve bu çocukların eğitmenleri hazır bulundu.
Cumhurbaşkanı Yahyaga bu görüşmede, Down Sendromu Çocukların protesto etmelerini haklı bulduğunu söyleyerek, bu çocuklara Cumhurbaşkanlık fonundan maddi destek vaat etti. Görüşme sırasında Cumhurbaşkanı Yahyaga Down Sendromlu çocuklarla yakından ilgilendi.

TK(SS)