KOSOVA'da 3 Kasım’da düzenlenen yerel seçimlerde Mamuşa’nın da aralarında bulunduğu 10 belediyede adaylar oyların yüzde 50’sini alarak belediye başkanı seçilirken, 24 belediyede başkanlar 1 Aralık tarihinde düzenlenecek ikinci tur ile belli olacak. Kuzey kesimde seçim yerlerine yapılan saldırılar nedeniyle Merkez Seçim Komisyonu, kuzeydeki 4 belediyeyle ilgili kararını ise önümüzdeki günlerde açıklayacak.

KOSOVA’NIN EN BÜYÜK PARTİLERİ PDK VE LDK 3 KASIM’DA HÜSRANA UĞRADI

Kosova Merkez Seçim Komisyonu (MSK) tarafından açıklanan kesin olmayan sonuçlara göre, 3 Kasım seçimlerinde Başbakan Taçi’nin başında bulunduğu Kosova Demokratik Partisi (PDK) oy kaybına uğradı ve PDK 11 belediyede ikinci tura gidecek. Merkez Seçim Komisyonu, İsa Mustafa’nın liderliğindeki Kosova Demokratik Birliği LDK’nın sembolik de olsa az sayıda oylarını artırdığını ve ikinci turda 15 belediyede PDK ve AAK adaylarının yarışacağını açıkladı. Bu sonuçlara göre 1 Aralık tarihinde yapılacak ikinci tur seçimlerde Kosova’nın en büyük iki partisi PDK ve LDK büyük bir rekabet içinde olacak. Kosova'nın kuzeyindeki Zveçan, Zubin Potok, Leposaviç ve Mitroviça belediyeleri için önümüzdeki günlerde karar alınacak.

1 ARALIK’TA DÜZENLENECEK 2'NCİ TUR SEÇİMLERİ İÇİN KOLASİYON GÖRÜŞMELERİ

Geçen Pazar günü yapılan belediye seçimlerinde bir çok siyasi partinin fiyaskoya uğraması nedeniyle, ikinci turda yarışacak partiler arasında seçim koalisyon pazarlıkları başladı. 1 Aralık tarihinde yapılması beklenen seçimlerin ikinci turunda hangi partinin hangi partiyi ikinci turda destekleyeceği ilerideki günlerde açıklık kazanacak.

TÜRK TOPLUMU YEREL SEÇİMLERDEN BÖLÜNMÜŞLÜĞE RAĞMEN BAŞARILI ÇIKTI

Merkez Seçim Komisyonu, yerel seçimlere katılan 3 Türk Partisi KDTP , KTAP ve KTB’nin toplamda oylarını 10 bin arttırdıklarını açıkladı. Mahir Yağcılar’ın başında bulunduğu KDTP ülke genelinde 7 bin 300 oy alarak Türk toplumun en büyük partisi oldu. 4 ay önce kurulan KTAP, Mamuşa’daki seçimlerden zaferle çıktı. Genel Başkanı Arif Bütüç, Mamuşa belediye başkanı olmaya başardı.

Belediyerde meclis üyelikleri konusunda Türk partileri Prizren’de 3, Gilan’da 1, Mitroviça’ da 1, Vuçitırında 1 meclis üyesi çıkarmayı başardı. Priştine’de ise meclis üye kazanma şansı hala mevcut.

Gayri resmi verilere göre 3 Kasım yerel seçimleri için yaklaşık 5 milyon euro harcandı. İkinci tur seçimleri içinde yaklaşık 2 milyon euronun harcanması bekleniyor. Kosova gibi fakir bir ülkede seçimler için milyonlarca euronun harcanması vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. TK(SSA)