Turan KASAP/PRİŞTİNE, ()- KOSOVA ile Türkiye Sağlık Bakanlıkları tarafından organize edilen 2’nci 'Kosova -Türkiye Sağlık Haftası' bugün Priştine’de başladı.
Kalp, beyin, çocuk cerrahları, kulak-burun, kadın doğum uzmanları ve diğer branşlardaki uzman doktorlardan oluşan 22 kişilik Türk uzman doktor ekibinin katıldığı açılışta konuşan Kosova Sağlık Bakanı Dr. Ferid Agani, iki ülke arasında mükemmel olan sağlık alanındaki ilişkileri taçlandıran önemli bir faaliyete daha başladıklarını kaydetti.
İki toplum arasında yüzyıllara dayanan çok köklü bir birliktelik ve kültürel beraberliğin mevcut olduğunu anımsatan Türkiye’nin Kosova Büyükelçisi Songül Ozan, 'Kosova- Türkiye Sağlık Haftası' açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Türkiye, Kosova’yı ilk tanıyan, bağımsızlığın hem öncesinde hem sonrasında her alanda destek veren, hem devletin hem ülkenin yapılanmasına ve kalkınmasına destek veren ülkelerin başında geliyor" dedi.
Sağlık Haftası’nın, sağlıkta en önemli ve gerçekten etkin bir işbirliği sürdürülen alanlardan bir tanesi olduğuna işaret eden Büyükelçi Ozan, "Sağlık Bakanlığımız Kosova’ya çok büyük önem veriyor. Buraya gelen heyet de bunun bir nişanesidir" diye konuştu.
T.C. Sağlık Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Öner Güner de yaptığı açıklamada, ikincisi gerçekleştirilen Sağlık Haftası kapsamında kardiyovasküler cerrahi, gastroentereloji, onkoloji, anestezioloji, kulak-burun cerrrahi, plastik cerrahi, radyoloji, kardioloji gibi branşlarda bir haftalık süre içinde eğitim vereceklerini kaydetti. Güner, "Buradaki amacımız, Kosovalı kardeşlerimize hem eğitimde katkıda bulunmak, hem de sağlık sisteminin daha ileriye taşınmasına yardımcı olmaktır" dedi.
Açılış toplantısının ardından Türk uzman hekimler, Priştine devlet hastanesi olarak da bilinen Üniversite Klinikleri Hastanesi’nde hastaları ziyaret ederek, hastalar konusunda Kosovalı meslektaşlarından bilgi aldı.

TK(SS)