AVRUPA Birliği Özel Timi Başsavcısı Clint Williamson, Kosova Savaşı sırasında, UÇK Komutanları tarafından organ kaçakçılığı yapıldığına dair bir kanıt olmadığını söyledi.
Kosova Savaşı'nın olduğu 1999 yılında UÇK komutanları tarafından organ ticareti yapıldığına dair iddiaları araştırmak üzere 2010 yıllında kurulan Avrupa Birliği Özel Tim’in baş savcısı Clint Williamson, 3 yıl süren araştırma raporunu Brüksel’de düzenlenen basın toplantısında açıkladı. Baş savcı Williamson, incelemeler sonucunda Kosova savaşı sırasında organ ticareti konusunda somut sonuçların bulunmadığını açıkladı. Savcı Williamson, eski UÇK üst düzey mensubu şimdiki siyasilerin Sırp sivil halka karşı savaş suçu işledikleri gerekçesiyle dava açılabileceğini söyledi. Soruşturma kapsamında 100 kişinin sorgulandığını belirten Williamson, yeterli kanıt elde edilmeden davaların açılmayacağını ancak bugünkü raporun gelecekte dava açılması için bir temel oluşturduğunu kaydetti. Wiliamson, UÇK yöneticilerinin siyasi düşüncelerine ve Arnavutlar'a karşı olan Sırp, Roman ve diğer azınlıklara karşı savaş suçu işlediği çerçevesinde kanıtlar bulunduğunu ifade etti. Başsavcı Williamson, şöyle konuştu:
"İşlenen suçların bireysel olmadığına inanıyoruz. Suçlar organize şekilde işlenmiş ve UÇK üst düzey yetkilileri tarafından da onaylanmış. Suçların neler olduğu konusunda daha çok kanıta ihtiyacımız var. Ancak cinayet, insanlık dışı muamele, işkence ve etnik temizlik söz konusu. Davalar, 2015 de Özel Mahkeme işlev göstermeye başladığı zaman açılacaktır."
Willamson, büyük beklentilere karşın savaş suçu işleyen UÇK komutanlarının yer aldığı listeyi açıklamadı. Brüksel’den sızan gayri resmi haberlere göre , Willamson’un listesinde Haşim Taçi’nin bulunmadığı ileri sürülürken şimdiki Başbakan adayı Ramuş Haradinay’ın adı yer alığı belirtiliyor. Willamson, Özel Mahkeme’nin bir an önce işlev göstermesi için çalışmaların hızlandırılması konusunda Brüksel ve Kosova kurumlarına çağrıda bulundu. Willamson, bu mahkeme için 30 milyon euro ayrıldığı ve mahkeme kurulunda ABD ve Türkiye savcılarının da yer alacağını açıkladı.
Böyle Mahkeme Avrupa’da 2’inci Dünya savaşının sonra ermesinde sonra Naziler için kurulmuştu. Şimdi ise Kosova için kuruldu. Rapor açıkladıktan 2 saat sonra raporu değerlendirmek üzere Kosova Hükümeti olağanüstü toplandı. Haşim Taçi’nin başkanlığında düzenlenen Kosova Hükümetinin toplantısında organ kaçakçılığına delil bulunmadığına dair karardan memnuniyet duyulduğu belirtildi. Toplantıda, 1999 yıllında savaş suçları işlendiğine dair iddialar ise dikkate alınacağı vurgulandı.
Hükümet toplantısında, Hükümetin Avrupa Birliği Destek Gücüne tüm süreç boyunca tam destek sunduğu ve soruşturma süreci tamamlanıncaya kadar da destek sunmaya devam edeceği belirtildi.

FOTOĞRAFLI